С-РЕАКТИВНИЙ БІЛОК ЯК БІОХІМІЧНИЙ КРИТЕРІЙ ЗАГАЛЬНОГО ЗАПАЛЬНОГО СИНДРОМУ ПРИ ХВОРОБІ ЛАЙМА У ДІТЕЙ - Никитюк, С. О.; Климнюк, С. І.; Левенець, С. С.; Воронцова, Т. О. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2022)
Мета дослідження – вдосконалення методів визначення неспецифічних біохімічних маркерів хвороби Лайма. Матеріали та методи. Для підтвердження Лайм-бореліозу проведено двохетапну діагностику. Вивчали неспецифічні маркери запалення – С-реактивний білок серед дітей із хворобою Лайма. Під спостереженням перебувала група дітей (42) віком від 1 до 14 років. Результати дослідження та їх обговорення. Вивчали концентрації білків гострофазової відповіді, включно С-реактивний білок, у дітей із хворобою Лайма. Виявлено, що рівні С-реактивного білка, (концентрації >3 мг/мл) були значно вищими у групі дітей із когортою Лайм-артриту, ніж у контрольній групі (P<0,05). Висновки. Концентрація С-реактивного білка є корисним, але неспецифічним біохімічним маркером запалення, визначення якого полегшує скринінг Лайм-бореліозу в дітей.