ЗМІНИ ЕКОСИСТЕМИ ПІХВИ ТА СТАН МІСЦЕВОГО ІМУНІТЕТУ В ЖІНОК ІЗ НЕВИНОШУВАННЯМ В АНАМНЕЗІ НА ПРЕКОНЦЕПЦІЙНОМУ ЕТАПІ - Куса, О. М.; Остафійчук, С. О.; Перхулин, О. М.; Геник, Н. І.; Макарчук, О. М. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2022)
Мета дослідження – вивчити зміни екосистеми піхви та оцінити стан місцевого імунітету в жінок із невиношуванням в анамнезі на преконцепційному етапі. Матеріали та методи. Проведено обстеження 105 жінок із невиношуванням вагітності в анамнезі, які були поділені на дві групи: перша група – 40 пацієнток із невиношуванням вагітності інфекційного генезу, друга група – 45 жінок із невиношуванням на тлі ендокринної дисфункції репродуктивної сфери. Контрольну групу склали 20 практично здорових жінок. Усім пацієнткам був проведений збір анамнестичних даних, гінекологічний огляд, бактеріологічне та бактеріоскопічне дослідження, визначення збудників у вагінальному середовищі методом полімеразно-ланцюгової реакції. Вивчення місцевого імунного статусу базувалося на оцінці рівня секреторного імуноглобуліну А (sIg A) методом імуноферментного аналізу. Статистичний аналіз проводили з використанням пакета на базі Microsoft Excel та програми «Statistica 12,0». Результати дослідження та їх обговорення. У науковій роботі встановлено, що у жінок першої групи на прегравідарному етапі екосистема піхви характеризувалася наявністю значної кількості умовно-патогенної та патогенної мікрофлори. У більш ніж половини пацієнток наявні дисбіотичні порушення з розвитком клінічної картини вагініту або бактеріального вагінозу зі зменшенням концентрації лактобацил. У жінок першої групи середній рівень sIg A на 16,26 % був нижчим порівняно з контрольною групою (p˂0,01). У жінок другої групи даний показник був у 3,59 раза нижчим порівняно з контрольною групою (p˂0,001) та у 3,00 рази нижчим, ніж у пацієнток першої групи (p˂0,001), що свідчить про вагомий ступінь зниження місцевого імунітету. Висновки. Характеристика особливостей мікробіоценозу в жінок із невиношуванням в анамнезі виявила на прегравідарному етапі поліінфікування умовно-патогенною та патогенною флорою. Відмічено статистично значуще зниження рівня секреторного Ig A у жінок з невиношуванням як інфекційного, так і ендокринного генезу з гіршою картиною у системі місцевої імунної відповіді на тлі дисгормональних порушень.