ОПТИМІЗАЦІЯ МЕТОДІВ ДІАГНОСТИКИ ПЛАЦЕНТАРНОЇ ДИСФУНКЦІЇ У ВАГІТНИХ - Хлібовська, О. І.; Бойчук, А. В.; Якимчук, Ю. Б.; Дживак, В. Г. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2022)
Мета дослідження – пошук ефективних і достовірних предикторів ранньої діагностики плацентарної дисфункції. Матеріали та методи. Для вирішення поставлених завдань ми провели дослідження 60 вагітних (основна група) з плацентарною дисфункцією. Контрольну групу склали 30 вагітних із фізіологічним перебігом вагітності, які народили живих доношених дітей з масо-ростовими характеристиками відповідно гестації. Проведено вивчення стану фетоплацентарного комплексу на основі вивчення рівнів гормонів (PAPP), B-хоріонічний гонадотропін (B-hCG ), прогестерону, плацентарного лактогену. Стан внутрішньоутробного плода оцінювали за даними ультразвукового дослідження (УЗД), кардіотокографії (КТГ), біофізичного стану плода (БПП). Для вивчення матково-плацентарної і фетоплацентарної гемоциркуляції реєстрували спектри кровотоку в маткових артеріях, артеріях пуповини, басейні середньомозкової артерії (СМА) плода. Для кожної судини обчислювали пульсовий індекс (ПІ), індекс резистентності (ІР) та систоло-діастолічне співвідношення (S/D). Результати дослідження та їх обговорення. На основі аналізу анамнестичних даних вагітних із плацентарною дисфункцією, виділені фактори, які вказують на розвиток патології. В результаті проведеного дослідження з пошуку предикторів ранньої діагностики плацентарної дисфункції та оцінки їх ефективності встановлено, зниження рівня в-хоріонічного гонадотропіну людини– в 1,3 раза, прогестерону в сироватці крові в 10-11 тижнів знижувався в 1,2 рази, порівняно з контролем та зниження плацентарного лактогену. Отже, такі ознаки КТГ, як зниження амплітуди осциляцій менше 3 уд./хв, відсутність акцелерацій, поява децелерацій, свідчать про виражені ознаки гіпоксії плода та потребують своєчасного лікування та вирішення питання про розродження. При доплерометрії кровотоку в маткових артеріях, артеріях і вені пуповини, встановлено, що характерною ознакою порушення кривої швидкості кровотоку у маткових артеріях є зниження діастолічного компонента і поява дикротичної виїмки у фазу ранньої діастоли. Висновки. В результаті проведеного аналізу ранніми предикторами плацентарної дисфункції є зниження рівня в-хоріонічного гонадотропіну людини, ПАПП-А, прогестерону , та плацентарного лактогену. Доцільно для діагностики матково-плацентарних порушень проводити динамічний запис кардіотокографії, ультразвукову фетометрію та плацентометрію та оцінювати доплерометрію в маткових судинах та артерії пуповини. Саме комплекс цих маркерів має високу предикторну значимість і дає можливість не тільки прогнозувати плацентарну дисфункцію, але своєчасно і адекватно діагностувати.