ПОРУШЕННЯ МІКРОБІОТИ ЕКОСИСТЕМИ ПІХВИ ТА ОСОБЛИВОСТІ СТРУКТУРНИХ ПАРАМЕТРІВ ЯЄЧНИКІВ У ПАЦІЄНТОК ІЗ РЕПРОДУКТИВНИМИ ВТРАТАМИ В РАННІ ТЕРМІНИ ВАГІТНОСТІ - Макарчук, О. М.; Геник, Н. І.; Островська, О. М.; Римарчук, М. І.; Остафійчук, С. О. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2022)
Мета дослідження – оцінити структурні параметри яєчників та стан мікробіоценозу слизової піхви у пацієнток із матковим чинником інфертильності та репродуктивними втратами. Матеріали та методи. Проведено ретроспективне дослідження, аналіз медичної документації та оцінка мікробіоти ексистеми піхви у 90 обстежених жінок із діагностованою внутрішньоматковою патологією та порушеною репродуктивною функцією, з них з безпліддям (46,7 %) та репродуктивними втратами в анамнезі (53,3 %). У контрольну групу увійши 30 практично здорових пацієнток, які вже народжували. Застосовано інструментальні методи обстеження (УЗД), доплерометрію, імуноферментні методи оцінки оваріального резерву, статистичні методи обрахунку. Результати дослідження та їх обговорення. Встановлено порушення нормобіоценозу – виражений дисбіоз (у 5,8 раза, p<0,05) у пaцієнток основної групи, етіологічними агентами є гриби роду Candida та анаеробні мікроорганізми, асоційовані з бактеріальним вaгінозом. Об’єм яєчникової тканини мав тенденцію до зменшення, на тлі підвищення периферичного опору судинного русла яєчників та зменшення тканинного кровотоку. Встановлена частка ретенційних утворів у структурі морфологічних варіантів доброякісних пухлин яєчників – більше четвертини. Висока частка сонографічних ознак хронічного ендометриту дають змогу припустити імовірність запального компоненту в генезі імплантаційної нездатності. Висновки. Ризик репродуктивних втрат зростає при наявності запального компоненту в генезі імплантаційної недостатності.