ПИТНІ МІНЕРАЛЬНІ ВОДИ ЯК ФАКТОР САНАТОРНО-КУРОРТНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ОНКОХВОРИХ ДІТЕЙ: (ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ ТА РЕЗУЛЬТАТІВ ВЛАСНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ) - Шмакова, І. П.; Шаповалова, Г. А.; Уманський, Д. О.; Бучинський, О. С.; Степанова, Н. В.; Коверга, О. П. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2022)
Мета дослідження – обґрунтування використання питних мінеральних вод України в комплексах санаторно-курортної реабілітації дітей у різному періоді ремісії онкологічних захворювань (ОЗ) з урахуванням супутньої патології. Матеріали та методи. Бібліометричні, аналітичні. Результати дослідження та їх обговорення. Аналіз даних літератури показав необхідність напрацювання, апробації й утілення обґрунтованих диференційованих програм санаторно-курортної реабілітації (СКР) дітей у стадії ремісії ОЗ з урахуванням супутньої патології на тлі використання науково обґрунтованих методик внутрішнього вживання бюветних та фасованих мінеральних вод. На підставі здійснених досліджень і апробацій для санаторно-курортних закладів України напрацьовано й рекомендовано використання диференційованих програм СКР дітей з урахуванням періоду ремісії онкогематологічних захворювань (ОГЗ) і окремих солідних пухлин (СП), супутніх захворювань гепатобіліарної, серцево-судинної і нервової систем із застосуванням природних маломінералізованих столових і лікувально-столових (фасованих і бюветних) мінеральних вод (МВ) різного фізико-хімічного складу (гідрокарбонатно-хлоридних натрієвих «Вознесенська» та «Аква-Лібра», гідрокарбонатно-магнієво-кальцієвої «Трускавецька Аква-Еко», гідрокарбонатної різного катіонного складу «Моршинська», гідрокарбонатно-сульфатно-кальцієво-магнієвої з підвищеним вмістом органічних речовин «Марія»).