ВПЛИВ COVID-19 НА РЕПРОДУКТИВНУ ФУНКЦІЮ ЧОЛОВІКІВ - Хміль, С. В.; Майорова, О. Ю.; Хміль, М. С.; Чорна, І. В. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2022)
Мета дослідження – вивчити зміни спермограми чоловіків, які перехворіли на COVID-19. Матеріали та методи. Обстежено 46 чоловіків віком 20–60 років. Враховували показники спермограми до хвороби, через 14–30 та 60–90 днів після хвороби. Визначення цих показників проводили за методичними рекомендаціями «Лабораторне дослідження еякуляту», складеними відповідно до Керівництва Всесвітньої організації охорони здоров’я із дослідження та обробки еякуляту людини (1999). Результати дослідження та їх обговорення. Через 14–30 днів після хвороби виявлено зменшення концентрації та загальної кількості сперматозоїдів, загальної рухливості сперматозоїдів, живих та морфологічно нормальних сперматозоїдів. Через 60–90 днів після перенесення COVID-19 показники спермограми покращувалися. Якісне та кількісне погіршення еякуляту відмічали у чоловіків 20–40-річного віку; у пацієнтів 40–60-річного віку змін у показниках спермограми не виявлено. Висновки. Перенесення COVID-19 негативно впливає на якісні та кількісні параметри еякуляту, однак через 2–3 місяці ці показники покращуються. Погіршення показників спостерігали лише у чоловіків 20–40-річного віку, тоді як у старших пацієнтів (40–60 років) таких змін не виявлено.