НИЗЬКИЙ ОВУЛЯТОРНИЙ РЕЗЕРВ: ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ, ПИТАННЯ ТА ВІДПОВІДІ - Khmil, S. V.; Denefil, O. V.; Terletska, N. Yu.; Mayorova, O. Yu. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2021)
Мета дослідження – вивчення та аналіз факторів, які негативно впливають на репродуктивну функцію яєчників. Матеріали та методи. У роботі використано загальнонаукові методи дослідження: аналіз і синтез, індукцію та дедукцію, аналогію, абстрагування і конкретизацію, системний аналіз, формалізацію. Результати дослідження та їх обговорення. Під час виконання дослідження було проаналізовано 43 джерела сучасної вітчизняної та зарубіжної літератури щодо причин погіршення репродуктивної функції яєчників. Висновки. Аналіз літературних джерел показав, що на стан яєчників та оваріальний резерв негативно впливають різні фактори: анамнез (генетична схильність, ускладнений пренатальний період, операції на яєчниках, ендометріоз, інфекції органів таза, соматична патологія), вік, стиль життя (індекс маси тіла, вживання алкоголю та кави, куріння), шкідливі фактори навколишнього середовища (атмосферозабруднюючі речовини, пестициди, радіоактивні агенти).