ОСОБЛИВОСТІ КЛІНІЧНОГО ПЕРЕБІГУ ПЕРЕДРАКУ І РАКУ ВУЛЬВИ У ЖІНОК ПРЕ- І ПОСТМЕНОПАУЗАЛЬНОГО ВІКУ - Tatarchuk, T. F.; Dunaievska, V. V.; Zakharenko, N. F. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2021)
Мета дослідження – вивчити особливості клінічного перебігу передраку і раку вульви у жінок пре- і постменопаузального віку. Матеріали та методи. Із 2017 до 2020 рр. у поліклінічному відділенні Національного інституту раку обстежено 160 хворих із дистрофічними захворюваннями, передраком і початковим раком вульви. Аналіз амбулаторних карт та історій хвороб усіх жінок дозволив нам додатково вивчити особливості клінічного перебігу патологічних процесів зовнішніх статевих органів залежно від віку. Вік хворих у дослідженні коливався від 49 до 70 років, у середньому (59,6±3,5) року. Менструальна функція була не змінена у 40 (25 %) зі 160 жінок. Вік менархе варіював від 11 до 18 років (середній вік – (14,5±0,3) року). Середня тривалість менструального циклу склала (30±0,4) дня. Більшість пацієнток неодноразово зверталася до гінекологів і дерматологів із приводу свербежу та дискомфорту в ділянці зовнішніх статевих органів. Лікар проводив консервативне лікування «лейкоплакії і краурозу» впродовж багатьох місяців, а іноді й років, без гістологічного уточнення діагнозу. Результати дослідження та їх обговорення. При дослідженні біоптатів вульви переважали хворі із діагнозом раку вульви I А стадії (34 %) порівняно з VIN (інтраепітеліальною неоплазією вульви) (12 %). При цьому VIN і початковий рак вульви були асоційовані з вірусом папіломи людини лише в 37,5 % випадків. Висновок. Однією з особливостей клінічного перебігу неоплазій вульви у жінок пре- і постменопаузального віку є те, що злоякісний процес частіше виявляється на стадії монофокальної інвазивної пухлини.