СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ТЕРАПІЇ УРОГЕНІТАЛЬНИХ РОЗЛАДІВ У ЖІНОК У ПЕРИМЕНОПАУЗІ - Potapova, L. V.; Shcherbina, I. N. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2021)
Мета дослідження – підвищення ефективності лікування жінок у перименопаузі з урогенітальними порушеннями шляхом вивчення впливу локального застосування рідких вагінальних свічок «Вагінал-пантен» (Енжі). Матеріали та методи. Нами обстежено 176 жінок з урогенітальними розладами в перименопаузальному періоді, середній вік яких склав (52,2±4,8) року. У 1 групі 86 (48,8 %) пацієнток отримували традиційне лікування. У 2 групу увійшли 90 (51,1 %) пацієнток, яким із метою усунення симптомів бактеріального вагінозу у зв᾽язку з індивідуальною непереносимістю місцевих ЗГТ інтравагінально для відновлення мікрофлори призначали рідкі свічки «Вагінал-пантен». Результати дослідження та їх обговорення. У результаті лікування отримано: в 87,7 % випадків – зменшення сухості піхви і свербежу, в 74,4 % спостережень – відсутність печії, нормалізація клінічного аналізу сечі, достовірне зменшення ніктурії в 3 рази, позитивного кашльового тесту – в 2 рази і полакіурії – в 2,5 раза (p˂0,05). Висновки. Вагінальні свічки «Вагінал-пантен» можуть успішно застосовуватися в лікуванні урогенітальних порушень у перименопаузі, особливо у жінок, які мають протипоказання до застосування естрогеновмісних препаратів.