ОЦІНКА ОВАРІАЛЬНОГО РЕЗЕРВУ В ЖІНОК ІЗ БЕЗПЛІДДЯМ НА ФОНІ ЛЕЙОМІОМИ МАТКИ В ПРОГРАМАХ ДОПОМІЖНИХ РЕПРОДУКТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Drozdovska, Yu. B. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2021)
Мета дослідження – підвищити частоту настання вагітності у безплідних жінок із лейоміомою матки (ЛМ) шляхом аналізу основних факторів розвитку даної патології та оптимізації лікувально-профілактичного комплексу. Матеріали та методи. Рандомізоване проспективне клінічне дослідження проведено серед 175 (29,0 %) жінок репродуктивного віку, в яких діагностовано ЛМ, та в контрольній групі (КГ) із 32 соматично здорових жінок із нормальною менструальною та репродуктивною функціями, яких було поділено на такі групи: основна (ОГ) А група – 137 жінок із ЛМ із запропонованим лікуванням; порівняння (ПГ) Б група – 38 жінок із ЛМ та загальноприйнятим лікуванням. Результати дослідження та їх обговорення. Проведено оцінку стану репродуктивної системи за допомогою ультразвукового, гормонального моніторингу для прогнозування ймовірної відповіді яєчників на стимуляцію. Детально з практичної точки зору оцінено отримані результати ультразвукового, гормонального моніторингу в жінок із безпліддям на фоні лейоміоми матки для подальшого лікування. Адекватний кровообіг – важливий фактор для функціонування яєчників. У випадку прогнозування «бідної» відповіді яєчників на їх контрольовану стимуляцію середня пікова систолічна швидкість (ПСШ) стромальних артерій була в 1,68 раза нижча, ніж у жінок контрольної групи. Виявлено позитивну кореляцію між кількістю введених гонадотропінів, рівнем ФСГ та пульсаційним індексом (0ПІ в стромальних артеріях яєчників склав 1,43±0,3). Висновок. Проведення ретельної оцінки оваріальної відповіді дає змогу правильно вибрати тактику лікування та дозу препаратів, а також відстежити результати, врахувавши отримані дані.