ВИЗНАЧЕННЯ АРБУТИНУ В ГРУШІ ЗВИЧАЙНОЇ ЛИСТІ СОРТІВ ЛИМОНКА, ЛІСОВА КРАСУНЯ ТА НОЯБРСЬКА - Novosel, О. М.; Kyslychenko, V. S.; Fedosov, А. І.; Andriukova, l. М.; Voloshyna, А. А. (Медична та клінічна хімія, 2020)
Вступ. Цистит – одна з доволі частих нозологічних форм інфекційно-запальних захворювань сечовивідних шляхів. Розповсюдженість гострого циститу в Україні становить 314 на 100 тис. населення, хронічного циститу – 135 на 100 тис. населення. Для лікування даного захворювання успішно використовують лікарську рослинну сировину, що містить арбутин і гідрохінон, зокрема сировину груші звичайної. Мета дослідження – виявити і визначити кількісний вміст арбутину в груші звичайної листі сортів Лимонка, Лісова красуня та Ноябрська. Методи дослідження. Об’єктом дослідження було груші звичайної листя сортів Лимонка, Лісова красуня та Ноябрська. Виявлення арбутину проводили за допомогою хімічних реакцій і хроматографії в тонкому шарі сорбенту. Його кількісний вміст визначали спектрофотометричним методом при довжині хвилі 455 нм за методикою Державної Фармакопеї України. Результати й обговорення. У результаті проведення хімічних реакцій і хроматографічного аналізу в груші звичайної листі сортів, які вивчали, встановлено наявність арбутину. Вміст арбутину, який було визначено спектрофотометричним методом, у груші звичайної листі сортів Лимонка, Лісова красуня та Ноябрська становив 1,07, 3,32 і 3,01 % відповідно. Висновки. У груші звичайної листі сортів Лимонка, Лісова красуня та Ноябрська встановлено наявність і визначено вміст арбутину, який становив 1,07, 3,32 та 3,01 % відповідно. Одержані експериментальні дані буде використано при стандартизації груші звичайної листя, розробці методів контролю якості на досліджувану сировину, а також одержанні фармакологічно активних субстанцій на її основі.