Роль естрогенів у механізмах прооксидантного впливу краніоскелетної травми в пізній період травматичної хвороби - Mashevskyi, A. S. (Медична та клінічна хімія, 2016)
За умов видалення гонад через 1 міс. у тканині печінки відмічають посилення процесів ліпідної пероксидації, яке супроводжується збільшенням вмісту ТБК-активних продуктів ПОЛ. У тканині мозку ці процеси практично не виражені. Після нанесення скелетної травми за умов видалення гонад спостерігають збільшення вмісту вторинних продуктів ПОЛ через 1 міс. посттравматичного періоду, після нанесення поєднаної травми він залишається підвищеним і через 2 міс., що пов’язано з тяжкістю травми та глибиною системних порушень. Тканина мозку на тлі дефіциту естрогенів характеризується більшою резистентністю до прооксидантного впливу травми. Порівняно з тваринами без видалення гонад більшу інтенсифікацію процесів ліпідної пероксидації відмічають тільки через 1 міс. посттравматичного періоду.