Антиоксидантний профіль у щурів з закритою черепно-мозковою травмою при лікуванні цереброгермом - Lukianchuk, V. D.; Ohloblina, M. V.; Koveshnikov, O. V. (Медична та клінічна хімія, 2016)
Роботу присвячено дослідженню стану ключових компонентів антиоксидантної системи за умов закритої черепно-мозкової травми та при її фармакокорекції цереброгермом. Встановлено, що при застосуванні цереброгерму підвищується активність супероксиддисмутази у сироватці крові в середньому на 35 % відносно значень контрольної групи (закрита черепно-мозкова травма без лікування), при цьому на 72-й годині досліду вона не має вірогідної різниці зі значеннями, зафіксованими у групах як інтактних, так і референтних щурів. Не поступається також референтному препарату здатність цереброгерму протистояти окисному стресу за активністю каталази. Щодо оцінки фактора антиоксидантної активності, то він у щурів під впливом цереброгерму значно (в середньому на 65 %) переважає величини, зареєстровані у контрольній групі. Отримані в експерименті дані дають підстави стверджувати, що потенційний церебропротектор володіє виразною здатністю протистояти оксидативному стресу, що формується на тлі механічного пошкодження головного мозку.