Роль газових медіаторів: нітрогену оксиду та гідрогену сульфіду в тонкій кишці щурів за умов інгібуванняциклооксигенази і ліпооксигенази - Sklyarova, Yu. O.; Denysenko, N. V.; Ilkiv, I. I.; Fomenko, I. S. (Медична та клінічна хімія, 2016)
В експериментах ми порівнювали вплив інгібуванняциклооксигеназиіндометациномі поєднаного блокування циклооксигенази та ліпооксигенази похідними 4-тіазолідинону, що вивільняють H2Sу слизовій оболонці тонкої кишки. Виявили, що дія індометацину супроводжувалась формуванням структурно-геморагічних ушкоджень, значною активацією індуцибельноїNO-синтази, зниженням концентрації H2S, зростанням концентрації ТБК-активних продуктів та активності мієлопероксидази. Використання сполук 5-(3,5-дитерт-бутил-4-гідроксибензиліден)-4-тіоксо-тіазолідин-2-он та 2-[(4-хлор-фенілкарбамоїл)-метил]-3-(3,5-дитертбутил-4-гідроксифеніл)-акрилової кислоти не чинило ульцерогенної дії в слизовій оболонці тонкої кишки, що, ймовірно, було зумовлено вивільненням з них H2S.