Взаємозв’язки показників ліпідного обміну і біомаркерів запалення у хворих на нестабільну стенокардію залежно від віку - Odnorih, L. O.; Lapovets, L. Ye.; Martianova, O. I. (Медична та клінічна хімія, 2016)
Завданням дослідження було встановлення кореляційних зв’язків показників ліпідного спектра сироватки крові, біомаркерів запалення та віку в пацієнтів із нестабільною стенокардією. Встановлені кореляційні зв’язки дозволяють визначити ступінь взаємопов’язаності процесів, які вивчаютья. Чим слабша спряженість процесів, тим гнучкіше реагує система на зміну зовнішніх умов. При нестабільній стенокардії зафіксовано більшість вірогідно сильних кореляційних зв’язків між досліджуваними показниками та віком пацієнтів, а також між досліджуваними показниками і вмістом фактора некрозу пухлин-α. Отримані результати можуть свідчити про те, що з віком при нестабільній стенокардії відбувається поступова втрата динамічності й гнучкості метаболічної та імунозапальної систем.