ОСОБЛИВОСТІ МОРФОЛОГІЧНИХ ОЗНАК МОЛОДИХ ПАГОНІВ ХОЛОДКУ ЛІКАРСЬКОГО ТА ВИЗНАЧЕННЯ ЇХ АМІНОКИСЛОТНОГО СКЛАДУ - Кернична, І. З. (Медична та клінічна хімія, 2026)
Вступ. Холодок лікарський (Asparagus officinalis L.) є харчовою, декоративною та лікарською рослиною з антиоксидантною, сечогінною та гіпотензивною активністю. Мета дослідження. Визначення морфологічних особливостей і аналіз якісного складу і кількісного вмісту амінокислот у молодих пагонах холодку лікарського, вирощених та зібраних в умовах Тернопільської області. Методи дослідження. Об’єктом досліджень були молоді пагони, які заготовляли на початку вегетації та висушували за температури 25–35 °C. Компонентний склад і кількісний вміст амінокислот визначали газовим хромато-мас-спектрометричним методом. Результати й обговорення. Проаналізовано морфологічні особливості молодих пагонів холодку лікарського. У досліджуваній сировині Asparagus officinalis було ідентифіковано 11 вільних і 13 зв’язаних амінокислот. Відмічено відсутність L-гліматіну та L-тирозину у вільному стані. Сумарний вміст вільних амінокислот становив 1,22 мг/г, тоді як зв’язаних – 78,85 мг/г. Висновки. Установлено якісний склад і кількісний вміст амінокислотного складу в молодих пагонах холодку лікарського. Серед зв’язаних виявлених сполук найбільша частка припадає на L-лейцин (12,45 мг/г), L-пролін (11,36 мг/г) і L-фенілаланін (9,7 мг/г). У вільному стані переважають L-валін, L-лі- зин, L-пролін та L-аспарагінова кислота.