ВПЛИВ ГОСТРОЇ КРОВОВТРАТИ НА ДИНАМІКУ ПЕРОКСИДНОГО ОКИСНЕННЯ ЛІПІДІВ У СЕРЦІ ЩУРІВ ІЗ ЧЕРЕПНО-МОЗКОВОЮ ТРАВМОЮ, ТУПОЮ ТРАВМОЮ ЖИВОТА ТА СКЕЛЕТНОЮ ТРАВМОЮ - Левчук, Р. Д. (Медична та клінічна хімія, 2025)
Вступ. У сучасних умовах відмічають зростання загального травматизму. Значна втрата крові та механічне пошкодження тканин створюють передумови для активації процесів вільнорадикального окиснення як у зоні ураження, так і у віддалених тканинах та органах. Однак вплив гострої крововтрати на розвиток вільнорадикальних процесів у серці за умов різних за локалізацією травм практично не досліджений. Мета дослідження – з’ясувати вплив гострої крововтрати на динаміку пероксидного окиснення ліпідів у серці щурів із черепно-мозковою травмою (ЧМТ), тупою травмою живота (ТТЖ) та скелетною травмою (СКТ). Методи дослідження. Експерименти проведено на статевозрілих білих щурах-самцях лінії Вістар. В умовах тіопентало-натрієвого наркозу в щурів моделювали ЧМТ, ТТЖ та СКТ, стандартизовані за величиною летальності. В окремих групах щурів додатково моделювали гостру крововтрату в обсязі 1,5 % від маси тіла. Щурів виводили з експерименту через 3, 7, 14, 21 та 28 діб посттравматичного періоду. В екстракті гомогенату серця визначали вміст реагентів до тіобарбітурової кислот (ТБК-активних продуктів ПОЛ). Результати й обговорення. Модельовані ЧМТ, ТТЖ і СКТ, починаючи з 14-ї доби посттравматичного періоду, супроводжувалися активізацією процесів ПОЛ у серці, яка до 28-ї доби не досягала рівня контролю. Найбільше накопичення ТБК-активних продуктів ПОЛ у серці відмічали на тлі ТТЖ порівняно з іншими дослідними групами. Ускладнення модельованих травм гострою крововтратою викликало поглиблення метаболічних порушень у серці, починаючи з раннього посттравматичного періоду, яка через 7, 14 та 21 доби переважала в щурів з ТТЖ. Порівняно з травмованими щурами без крововтрати в щурів із ЧМТ вміст ТБК-активних продуктів ПОЛ ставав істотно більшим через 7, 14, 21 та 28 діб посттравматичного періоду, у щурів з ТТЖ – через 7 та 14 діб, у щурів з СКТ – через 3 і 7 діб. Висновки. Гостра крововтрата суттєво поглиблює тяжкість метаболічних порушень у серці за умов механічної травми різної локалізації, що виявляють збільшенням вмісту ТБК-активних продуктів ПОЛ, який суттєво переважає у щурів з ТТЖ порівняно з травмами іншої локалізації.