СУБКЛІНІЧНИЙ ДЕФІЦИТ КАЛЬЦІЮ В ДІТЕЙ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ - Щурко, М. М.; Любінець, Л. А.; Сопнєва, Н. Б.; Кузик, І. Я.; Двулят-Лешневська, І. С. (Медична та клінічна хімія, 2025)
Вступ. Раціональне харчування (РХ), яке забезпечує організм усіма необхідними нутрієнтами, є важливим чинником для розвитку дітей і формування їхнього здоров’я. Натепер приблизно 3 мільярди людей у світі, або майже половина населення планети, страждають від дисбалансу в харчуванні – як від надмірного, так і від недостатнього. Неочікувано для науковців і лікарів, навіть у періоди відносного благополуччя, виявлено брак мінералів і вітамінів у раціоні людей. Відомо, що, окрім підтримки балансу обмінних процесів в організмі, належне забезпечення потреби у вітамінах та мінералах сприяє зниженню ризику розвитку деяких захворювань. Мета дослідження – оцінити рівень кальцію у крові дітей молодшого шкільного віку. Підвищити ефективність діагностики та своєчасної корекції субклінічного дефіциту кальцію в дітей молодшого шкільного віку. Методи дослідження. Обстежено 60 школярів, яким було проведено анкетування, яке допомогло оцінити харчову поведінку та харчові звички школярів молодшої школи. Зокрема, з них 20 дітей, які вживають молочні продукти двічі на тиждень, інші 20 – уживають украй рідко, та 20 – контрольна група (у яких є збалансоване харчування). Середній вік пацієнтів становить 10 ± 3 роки. Оцінювали харчовий раціон за допомогою комп’ютерної програми “Dietplan7”, біохімічні дослідження для визначення загального кальцію, іонізованого кальцію проводили після надання батьками дітей інформативної згоди на інвазивне втручання. Результати й обговорення. Згідно з результатами досліджень рівень кальцію в сироватці крові пацієнтів 1-ї групи ((2,3 ± 0,46) ммоль/л) в 1,09 раза був нижче контрольної групи ((2,5 ± 0,12) ммоль/л (р < 0,05)). Середня його концентрація в сироватці крові пацієнтів 2-ї групи становила (2,1 ± 0,47) ммоль/л, що в 1,2 раза менше за контрольне значення (рис. 1). Отримані результати досліджень рівня іонізованого кальцію в сироватці крові пацієнтів 1-ї групи ((1,18 ± 056) ммоль/л) в 1,02 раза нижче контрольної групи ((1,2 ± 0,34) ммоль/л (р < 0,05)). Середня його концентрація в сироватці крові пацієнтів 2-ї групи становила (1,13 ± 0,24) ммоль/л, що в 1,06 раза менше за контрольне значення. Висновки. Отже, споживання кальцію в дитячому та підлітковому віці має вирішальне значення, оскільки адекватне надходження цього елемента в даний період життєвого циклу сприяє формуванню позитивного кальцієвого балансу, оптимальної щільності кісток, необхідної для зміцнення скелета, а також знижує ризик переломів і остеопорозу в майбутньому.