ВПЛИВ НАНОЦЕРІЮ НА ВАЖКІСТЬ СТРЕСОВОГО СИНДРОМУ ТА АНТРОПОМЕТРІЮ В ЩУРІВ ІЗ ХРОНІЧНИМ СТРЕСОМ ТА ОЖИРІННЯМ - Цебенко, M. О.; Білець, М. В.; Омельченко, О. Є.; Співак, М. Я.; Непорада, К. С. (Медична та клінічна хімія, 2025)
Вступ. Нанотехнології відкрили нові перспективні напрями в сучасній біології та медицині. Нанокристалічні матеріали, як-от наноматеріали на основі діоксиду церію, відіграють провідну роль у цих розробках. Накопичено значні експериментальні дані, які демонструють високу біологічну активність нанокристалічного церію та його потенційне використання в розробленні та застосуванні нанокомпозитів, здатних активувати клітинний і гуморальний імунний захист. Мета дослідження – вивчити вплив нанокристалічного церію на важкість стресового синдрому й антропометричні показники в щурів із хронічним стресом і ожирінням. Методи дослідження. Експериментальні дослідження проводилися на 103 білих нелінійних щурах обох статей, моделювали ожиріння, індуковане глутаматом, хронічний стрес як окремо, так і в поєднанні. Ожиріння індукували шляхом постнатальних підшкірних ін’єкцій глутамату натрію. Тварин утримували на стандартній віварній дієті протягом 4 місяців. Протягом усього експерименту щотижня контролювали масу тіла, індекс маси тіла (ІМТ) та індекс Лі. Хронічний стрес моделювали за методом Ганса Сельє шляхом фіксації тварин на спині на 5 годин. Важкість стресу оцінювали за тріадою Г. Сельє. Починаючи з 1-місячного віку та протягом наступних трьох місяців експериментальним щурам уводили нанокристалічний діоксид церію перорально за допомогою зонда. Соматометричні вимірювання показали, що у тварин з ожирінням ріст був уповільнений, а маса тіла не відрізнялася значно від маси інтактних тварин. Результати й обговорення. Наприклад, маса тіла інтактних тварин становила 165,2 ± 5,1 г, тоді як щури з ожирінням, індукованим глутаматом, важили 213,7 ± 9 г. Незважаючи на збільшення маси тіла, довжина тіла щурів з ожирінням була меншою порівняно з інтактними тваринами. Показано, що нанокристалічний церій має високу антиоксидантну активність і може розглядатися як кандидат на створення терапевтичного засобу для лікування ожиріння. Внутрішньовенне введення нанокристалічного церію тваринам зі змодельованим ожирінням і хронічним стресом, пов’язаним з ожирінням, значно знижувало індекс маси тіла порівняно з відповідними контрольними тваринами. Висновки. Нанокристалічний церій ефективно запобігає розвитку вісцерального ожиріння у тварин, підданих ізольованій і комбінованій дії ожиріння тастресу, що підтверджується значним зменшенням жирової маси у вісцеральному жировому депо тварин. Отже, нанокристалічний діоксид церію є потенційним засобом для корекції експериментального ожиріння в умовах хронічного стресу, що підтверджується іншими дослідженнями.