СТАН АНТИОКСИДАНТНОЇ СИСТЕМИ ТА ПЕРОКСИДНОГО ОКИСНЕННЯ ЛІПІДІВ В ОРГАНІЗМІ БІЛИХ ЩУРІВ ПІД ДІЄЮ КАДМІЮ ХЛОРИДУ НА ТЛІ СПОЖИВАННЯ ПИТНОЇ ВОДИ З РІЗНОЮ КОНЦЕНТРАЦІЄЮ ІОНІВ НАТРІЮ - Флекей, Н. В.; Данчишин, М. В.; Копач, О. Є.; Смачило, О. М.; Флекей, П. П. (Медична та клінічна хімія, 2024)
Вступ. Однією з найбільших проблем сьогодення є зміни хімічного складу природних і питних вод. Зі споживанням води, забрудненої сполуками натрію та важкими металами, зокрема кадмієм, пов’язують розвиток тяжких інтоксикацій серед населення. Відомо, що під впливом різних несприятливих чинників у живому організмі різко посилюються оксидативні процеси, інтенсивність яких може знизити лише система антиоксидантного захисту. Мета дослідження – дослідити активність пероксидного окиснення ліпідів та антиоксидантних ензимів в організмі білих щурів під дією кадмію хлориду на тлі споживання питної води з різною концентрацією іонів натрію. Методи дослідження. Дослідження проведено на 30 білих безпородних щурах, поділених на чотири дослідні групи (n=6) і контрольну (n=6), яка споживала питну воду з міського водогону. Тварини 1-ї і 3-ї груп отримували воду, що містила натрію хлорид у концентрації 20,0 мг/дм3, 2-ї та 4-ї – 200,0 мг/дм3. Через 30 днів від початку експерименту щурам 3-ї і 4-ї груп внутрішньошлунково було введено кадмію хлорид у д??? 1/20 ??? ??озі 1/20 від ЛД50. Визначали показники пероксидного окиснення ліпідів та активність окремих антиоксидантних ензимів у сироватці крові тварин. Результати й обговорення. Достовірне підвищення активності антиоксидантних ензимів та зниження оксидантних відмічено в організмі білих щурів лише при споживанні ними питної води, що містила іони натрію в концентрації 200,0 мг/дм3. Проте внутрішньошлункове введення кадмію хлориду на тлі споживання тваринами води з іонами натрію в концентрації як 20,0, так і 200,0 мг/дм3 сприяло подальшому зростанню активності супероксиддисмутази в 1,45 та 2 рази (р<0,05), каталази – у 2,6 (р<0,05) і 6,8 раза (р<0,05), вмісту церулоплазміну – на 61,8 % (р<0,05) та 82,8 % (р<0,05) відповідно і зменшенню вмісту дієнових кон’югатів та ТБК-активних продуктів пероксидного окиснення ліпідів. Висновки. Внутрішньошлункове введення кадмію хлориду на тлі споживання білими щурами води з іонами натрію в концентрації 20,0 і 200,0 мг/дм3 викликає зростання активності ензимів системи антиоксидантного захисту на фоні зниження рівня показників пероксидного окиснення ліпідів. Інтенсивність негативного впливу кадмію залежить від концентрації натрію в питній воді. За умови тривалого споживання такої питної води можна очікувати, що встановлені зміни призведуть до розвитку інших патологічних процесів в організмі споживачів.