РОЗРОБКА УФ-СПЕКТРОФОТОМЕТРИЧНОЇ МЕТОДИКИ ВИЗНАЧЕННЯ ЕНАЛАПРИЛУ МАЛЕАТУ В ТАБЛЕТКАХ З ВИКОРИСТАННЯМ ПРИНЦИПІВ “ЗЕЛЕНОЇ” ХІМІЇ - Пелешок, К. Є.; Миркевич, А. В.; Горин, М. М.; Логойда, Л. С. (Медична та клінічна хімія, 2024)
Вступ. У науковій літературі описано досить багато спектрофотометричних методик кількісного визначення еналаприлу малеату в моно- та комбінованих лікарських засобах, однак вони мають ряд недоліків. Тому існує потреба в розробці модифікованих, простих у виконанні, експресних та екологічно безпечних методик кількісного визначення еналаприлу малеату в таблетках. Мета дослідження – розробити просту, експресну, “зелену” та економічно доступну УФ-спектрофотометричну методику кількісного визначення еналаприлу малеату в таблетках. Методи дослідження. Для виконання дослідження застосовували фармакопейний стандартний зразок еналаприлу малеату (“Sigma Aldrich”, чистота – 98,9 %), метанол Р (“Honeywell Riedel-de Haen™”, 99,9 %), таблетки 10 мг (двох різних виробників). Оптичну густину в УФ-ділянці визначали за допомогою спектрофотометра Shimadzu UV-1800 (Японія) у кварцових кюветах із товщиною шару 1 см. Для обробки отриманих спектрів використовували програмний пакет UV-Probe 2.62. Результати й обговорення. Абсорбційні спектри поглинання метанольних вилучень з таблеток еналаприлу малеату та фармакопейного стандартного зразка еналаприлу малеату в метанолі мали виражені максимуми поглинання при довжині хвилі 212 нм. Отримано рівняння регресії – y = 0,0264x – 0,0641, коефіцієнт кореляції становив 0,9996. Параметри лінійності відповідали всім вимогам Державної Фармакопеї України на всьому діапазоні застосування (14–26 мкг/мл). Межа виявлення еналаприлу малеату становила 0,60 мкг/мл, межа кількісного визначення – 1,81 мкг/мл. Систематична похибка цієї методики – δ% 0,09, що свідчить про достатню близькість середнього результату отриманої оптичної густини до номінального значення. Під час вивчення робасності методики було встановлено, що досліджувані розчини стабільні впродовж 120 хв. Розрахунок екологічності методики проведено з використанням методів AGREE та аналітичної еко-шкали. Запропонована УФ-спектрофотометрична методика визначення еналаприлу малеату відповідає усім принципам “зеленої” хімії. Висновки. Розроблено просту, експресну, “зелену” та економічно доступну УФ-спектрофотометричну методику кількісного визначення еналаприлу малеату в таблетках з використанням метанолу як розчинника з максимумом поглинання при довжині хвилі 212 нм. Запропоновану УФ-спектрофотометричну методику було успішно застосовано для кількісного визначення еналаприлу в таблетках.