РОЗРОБКА СПЕКТРОФОТОМЕТРИЧНОЇ МЕТОДИКИ ВИЗНАЧЕННЯ ПЕРИНДОПРИЛУ В ТАБЛЕТКАХ З ПОЗИЦІЙ ПРИНЦИПІВ “ЗЕЛЕНОЇ” ХІМІЇ - Галка, Л. М.; Зарівна, Н. О.; Логойда, Л. С. (Медична та клінічна хімія, 2024)
Вступ. У науковій літературі описано спектрофотометричні методики визначення периндоприлу в лікарських засобах з використанням різних реагентів, проте наведені методики часто мають обмеження, що значно звужує сферу застосування та можливості цих аналітичних методик. Тому перспективним є розширення бази “зелених” аналітичних методик визначення периндоприлу в таблетках. Мета дослідження – розробити просту, експресну, “зелену”, недорогу УФ-спектрофотометричну методику кількісного визначення периндоприлу в таблетках. Методи дослідження. Об’єктами для дослідження були таблетки “Пренелія” 8 мг, серія № 0068541, виробництва “Arterium”, фармакопейний стандартний зразок (ФСЗ) периндоприлу терт-бутиламіну (“Sigma-Aldrich”, ≥98,0 %, високоефективна рідинна хроматографія), етанол (“Honeywell Riedel-de Haen™”). Для виконання експерименту застосовували двопроменевий сканувальний спектрофотометр Shimadzu UV-1800 (Японія) з програмним забезпеченням UV-Probe 2.62, кварцові кювети (1 см), ваги лабораторні електронні RADWAG AS 200/C, ультразвукову баню Sonorex Digitec DT100H, мірний посуд класу А. Результати й обговорення. У попередніх дослідженнях було оптимізовано умови пробопідготовки, що стосувалися підбору розчинника, довжини хвилі, концентрації розчинів, їх стабільності тощо. У результаті проведення експериментальних досліджень щодо вибору оптимального розчинника відмінним виявився етанол. Після цього отримували відповідний УФ-спектр етанольного вилучення з досліджуваних таблеток, який показав інтенсивно виражену смугу поглинання з максимумом при довжині хвилі 213 нм. Межа виявлення становила 2,25 мкг/мл, межа кількісного визначення – 6,82 мкг/мл. Представлено також рівняння регресії – y = 0,0179x – 0,5938 та обчислено коефіцієнт кореляції – 0,9993. Лінійність спостерігали на всьому діапазоні застосування розробленої методики кількісного визначення (44,16–70,66 мкг/мл), систематична похибка дорівнювала 0,19 %. Оцінка “зеленості” запропонованої методики вказує на те, що аналітична методика є відмінною відповідно до принципів “зеленої” хімії. Висновки. У результаті проведення досліджень розроблено УФ-спектрофотометричну методику кількісного визначення периндоприлу в таблетках, яка є експресною та “зеленою”. Запропоновану спектрофотометричну методику визначення периндоприлу в лікарських засобах можна застосовувати в рутинному аналізі в лабораторіях з контролю якості лікарських засобів з обмеженим бюджетом, оскільки вона не вимагає дорогого обладнання і реактивів.