КОРИГУВАЛЬНИЙ ВПЛИВ ПЕПТИДІВ НА СТАН АНТИОКСИДАНТНОЇ СИСТЕМИ ОРГАНІЗМУ ЩУРІВ, УРАЖЕНИХ СОЛЯМИ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ І ГЛІФОСАТОМ - Дмухальська, Є. Б.; Корда, М. М.; Ярошенко, Т. Я. (Медична та клінічна хімія, 2024)
Вступ. Відомо, що вплив різних забруднювачів навколишнього середовища, таких, як важкі метали і фосфорорганічні сполуки, викликає різні зміни в організмі людини, які супроводжуються порушенням балансу між процесами окиснення і відновлення, утворенням активних форм Оксигену, що пояснює розвиток оксидативного стресу. Важкі метали і фосфорорганічні сполуки, які використовують у сільському господарстві, спричиняють захворювання печінки й інших органів, що сприяє утворенню активних форм Оксигену, які можуть індукувати пероксидне окиснення ліпідів та пригнічувати антиоксидантну систему. В основі дії важких металів лежить блокування функціонально активних груп структурних протеїнів, протеїнів-ензимів, найбільше значення має блокування сульфгідрильних (тіольних, SH) груп. При дії важких металів більшість протеїнів втрачає свої фізико-хімічні та біологічні властивості, що призводить до порушення протеїнового й іншого обміну речовин. На сьогодні комбінована дія важких металів і фосфорорганічних пестицидів на антиоксидантну систему залишається недостатньо вивченою. Мета дослідження – вивчити антиоксидантну активність пептидів in virto й in vivo у щурів різного віку, уражених Плюмбуму ацетатом, Купруму сульфатом і гліфосатом (у формі гербіциду раундапу). Методи дослідження. Антиоксидантну активність пептидів визначали in vitro й in vivo. У дослідженнях in vitro використовували методи оцінки антиоксидантної активності: при неферментативній ініціації вільнорадикального окиснення солями заліза (ІІ); гальмування аутоокиснення адреналіну в адренохром; за інгібуванням окисної модифікації протеїну, викликаної реактивом Фентона. Дослідження in vivo проводили на лабораторних нелінійних білих щурах-самцях трьох вікових груп (статевонезрілих, статевозрілих і старих), яким внутрішньошлунково протягом 30 днів вводили водні розчини Плюмбуму ацетату, Купруму сульфату і гліфосату. З метою корекції на 21-й день через 6 год після введення токсикантів упродовж 10 днів вводили пептиди. У сироватці крові й гомогенаті печінки уражених та коригованих тварин визначали глутатіонпероксидазну, глутатіонредуктазну, каталазну, супероксиддисмутазну активність і вміст SH-груп спектрофотометричним методом. Результати й обговорення. Важкі метали і фосфорорганічні сполуки викликали утворення активних форм Оксигену, таких, як іони супероксиду, Гідроген пероксид та гідроксильні радикали. При комбінованій дії Плюмбуму ацетату, Купруму сульфату і гліфосату з віком активувалися процеси вільнорадикального окиснення ліпідів та генерація активних форм Оксигену в щурів, про що свідчило зниження глутатіонпероксидазної, глутатіонредуктазної, каталазної, супероксиддисмутазної активності, рівня SH-груп у сироватці крові й гомогенаті печінки уражених тварин. Введення пептидів як чинників корекції сприяло підвищенню активності ензимів антиоксидантної системи, що вказує на антиоксидантні властивості пептидів. Висновки. Досліджувані пептиди проявляють антиоксидантну активність in vitro. Ураження щурів Плюмбуму ацетатом, Купруму сульфатом і гліфосатом у дозі 1/20 LD50 призводить до пригнічення антиоксидантної системи, про що свідчить зниження активності ензимів та вмісту глутатіону в сироватці крові й гомогенаті печінки. Введення ураженим тваринам пептидів як коригувальних чинників підвищує в сторону норми глутатіонпероксидазну, глутатіонредуктазну, каталазну, супероксиддисмутазну активність.