ВПЛИВ ІНОЗИТОЛУ НА ВМІСТ НІТРИТ-АНІОНА В СЕРЦІ ТА ОЧАХ ЩУРІВ РІЗНОЇ СТАТІ З ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИМ СТЕАТОГЕПАТОЗОМ - Левчук, О. О.; Денефіль, О. В. (Медична та клінічна хімія, 2024)
Вступ. Стеатогепатоз є однією з основних проблем сьогодення і часто ускладнюється серцево-судинними розладами, порушенням кровопостачання, патологією сітківки. При цьому клітини ушкоджуються через розвиток оксидативного стресу, порушення обміну оксиду азоту. Протидіють цьому антиоксиданти, серед них – інозитол. Мета дослідження – оцінити зміни вмісту нітрит-аніона в серці та очах щурів різної статі зі стеатогепатозом і вплив препаратів інозитолу на нього. Методи дослідження. Досліди виконано на 216 білих щурах різної статі, на момент виведення з експерименту їм було 7,5–8 місяців. Тварин поділили на дев’ять груп: 1-ша – контроль; 2-га – міо-інозитол (МІ); 3-тя – D-chiro інозитол (DІ); 4-та – стеатогепатоз 2 місяці; 5-та – стеатогепатоз 2 місяці+МІ 2 місяці; 6-та – стеатогепатоз 2 місяці+DІ 2 місяці; 7-ма – стеатогепатоз 4 місяці; 8-ма – стеатогепатоз 4 місяці+МІ 2 останні місяці; 9-та – стеатогепатоз 4 місяці+DІ 2 останні місяці. Стеатогепатоз викликали, даючи тваринам 4–6 груп 20 % розчин фруктози (Фр) замість пиття протягом 2 місяців, щурам 7–9 груп – упродовж 4 місяців. Інозитоли вводили інтрагастрально (МІ – 400 мг/кг маси, DI – 30 мг/кг маси) через 2 місяці від початку моделювання стеатогепатозу. В гомогенатах серця та очей визначали вміст нітрит-аніона (НіА). Результати й обговорення. У щурів-самиць 1-ї групи вміст НіА в серці був більшим на 60,9 % (p<0,001), а в очах – на 6,8 % (p<0,05). У серці самців МІ викликав достовірне зростання рівня НіА на 6,1 % (p<0,05), а DІ – на 3,5 % (p<0,05), у серці самиць тільки МІ збільшував вміст НіА на 5,4 % (p<0,05). У гомогенаті очей самців МІ й DІ не спричиняли достовірного зростання рівня НіА, а в самиць він збільшувався під впливом МІ на 3,2 % (p<0,05). У серці та очах самиць 2-ї і 3-ї груп зберігався вищий вміст НіА. У серці та очах щурів зі стеатогепатозом відмічено зростання рівня НіА, яке залежало від тривалості вживання Фр, тільки в самиць. Дія Фр на серце, порівняно з очима, щодо підвищення вмісту НіА була більшою. У серці та очах самців через 2 місяці відзначено більший вміст НіА, а через 4 місяці – менший. Введення МІ чи DІ сприяло достовірному зниженню рівня НіА в серці та очах, але до значень контролю він повернувся лише в очах самців та самиць 5-ї і 6-ї груп. При припиненні вживання Фр МІ та DІ діяли однаково. У серці та очах самців і самиць, яким продовжували давати Фр й одночасно вводили МІ чи DІ, відмічено достовірне зменшення вмісту НіА, але до значень контролю він повернувся тільки в очах самців та самиць. Висновки. Стеатогепатоз у серці та очах щурів різної статі викликає розвиток нітрооксидативного стресу. В серці та очах самиць він прямо залежить від тривалості вживання фруктози, а у самців вміст нітрит-аніона достовірно не відрізняється через 2 і 4 місяці пиття фруктози. Міо-інозитол і D-chiro інозитол спричинюють зниження рівня нітрит-аніона в серці та очах тварин. У разі припинення вживання фруктози міо-інозитол і D-chiro інозитол краще діють на серце самиць. При введенні міо-інозитолу і D-chiro інозитолу повністю відновлюється вміст нітрит-аніона в очах самців та самиць, що не залежить від тривалості вживання фруктози.