ОСОБЛИВОСТІ ПОКАЗНИКІВ ЗАГАЛЬНОГО АНАЛІЗУ КРОВІ ПРИ КОМОРБІДНОМУ ПЕРЕБІЗІ НЕГОСПІТАЛЬНОЇ ПНЕВМОНІЇ, АСОЦІЙОВАНОЇ З COVID-19, ТА АРТЕРІАЛЬНОЇ ГІПЕРТЕНЗІЇ - Чабан, І. В.; Марущак, М. І. (Медична та клінічна хімія, 2024)
Вступ. Сучасні дослідження показують, що артеріальна гіпертензія (АГ) є найчастішою супутньою патологією у хворих на негоспітальну пневмонію, асоційовану з COVID-19, на яку припадає приблизно 30 % населення. За результатами дослідження, проведеного в Європі, супутні патології (хронічні респіраторні та серцево-судинні захворювання, деменція, цереброваскулярні захворювання, вірус імунодефіциту людини, хронічні захворювання нирок і печінки) збільшують ризик виникнення негоспітальної пневмонії у 2–4 рази. Проте досі незрозуміло, чи мають негоспітальна пневмонія, асоційована з COVID-19, та АГ прямий зв’язок. Мета дослідження – проаналізувати показники загального аналізу крові у хворих на негоспітальну пневмонію, асоційовану з COVID-19, та артеріальну гіпертензію I ступеня залежно від тяжкості пневмонії. Методи дослідження. Проведено ретроспективне дослідження медичних карт 191 пацієнта, яких було госпіталізовано з приводу негоспітальної пневмонії з негативним результатом дослідження мазка на SARS-CoV-2. Пацієнтів поділили на три групи залежно від тяжкості пневмонії. Показники загального аналізу крові визначали на автоматичному гематологічному аналізаторі Yumizen H500 CT. Результати й обговорення. У хворих на негоспітальну пневмонію, асоційовану з COVID-19, та артеріальну гіпертензію I ступеня встановлено вірогідно більші значення еритроцитів і тромбоцитів у пацієнтів IV класу ризику летального наслідку – на 16,74 та 11,54 % відповідно, а також швидкості осідання еритроцитів у хворих III і IV класів ризику летального наслідку – на 40,00 та 25,00 % відповідно стосовно цих груп пацієнтів без АГ. У хворих на негоспітальну пневмонію, асоційовану з COVID-19, та артеріальну гіпертензію I ступеня вірогідно вищим був рівень лейкоцитів у пацієнтів ІІ, ІІI і IV класів ризику летального наслідку – на 26,58, 26,14 та 15,63 % відповідно щодо таких груп хворих без АГ, що пов’язано зі збільшенням вмісту сегментоядерних нейтрофілів на фоні зниження рівня лімфоцитів. Висновки. Отримані результати свідчать про більш виражені зміни параметрів загального аналізу крові у хворих на пневмонію, асоційовану з COVID-19, що поєднувалася з АГ.