ДИНАМІКА ПОКАЗНИКІВ ЕНЗИМНОЇ ЛАНКИ АНТИОКСИДАНТНОГО ЗАХИСТУ СЕРЦЯ ЗА УМОВ КРАНІОСКЕЛЕТНОЇ ТРАВМИ У ЩУРІВ РІЗНОЇ СТАТІ Й ЕФЕКТИВНІСТЬ КОРЕКЦІЇ 2-ЕТИЛ-6-МЕТИЛ-3-ГІДРОКСИПІРИДИНУ СУКЦИНАТОМ - Гудима, Ан. А.; Денефіль, О. В. (Медична та клінічна хімія, 2024)
Вступ. Черепно-мозкова травма є однією з основних причин смертності та захворюваності в усьому світі. Нерідко вона поєднується з ураженням кісток скелета і частіше трапляється у чоловіків, ніж у жінок. Стать належить до біологічних атрибутів людини і не може не позначитися на перебізі тяжкої травми та її системному впливі на організм. Мета дослідження – зʼясувати динаміку показників ензимної ланки антиоксидантного захисту серця за умов краніоскелетної травми у щурів різної статі й ефективність корекції 2-етил-6-метил-3-гідроксипіридину сукцинатом. Методи дослідження. Експерименти проведено на 156 білих щурах різної статі лінії Вістар масою 200–220 г. Усіх тварин поділили на шість груп: дві контрольних (по 6 щурів-самиць і самців) та чотири дослідних (1-ша і 2-га – по 45 щурів різної статі, в яких моделювали краніоскелетну травму; 3-тя і 4-та – по 27 щурів різної статі, яким після нанесення травми проводили корекцію шляхом внутрішньочеревного введення розчину 2-етил-6-метил-3-гідроксипіридину сукцинату). Щурів 1-ї та 2-ї дослідних груп виводили з експерименту через 1, 3, 7, 14 і 28 діб, тварин 3-ї та 4-ї дослідних груп – через 7, 14 і 28 діб. Для дослідження брали серце, в гомогенаті якого визначали супероксиддисмутазну і каталазу активність. Результати й обговорення. У посттравматичний період динаміка досліджуваних показників у щурів різної статі була подібною. Показники знижувалися до 7-ї доби експерименту і зростали до 28-ї доби, не досягаючи рівня контролю, за винятком супероксиддисмутазної активності серця, яка в самиць нормалізувалася. У всі терміни посттравматичного періоду величини досліджуваних показників у самиць були статистично вірогідно більшими, ніж у самців. Під впливом корекції в самиць та самців супероксиддисмутазна і каталазна активність серця ставала вищою порівняно зі щурами без корекції. Водночас ступінь приросту досліджуваних показників за умов корекції був суттєво більшим у самців, ніж у самиць. Висновки. Під впливом краніоскелетної травми у самців спостерігають більше виснаження ензимної ланки антиоксидантного захисту, що виявляють на основі більшого зниження стосовно контролю супероксиддисмутазної і каталазної активності серця порівняно із самицями. Застосування з метою корекції 2-етил-6-метил-3-гідроксипіридину сукцинату в щурів різної статі сприяє протекції порушень досліджуваних показників, ступінь якої суттєво вищий у самців.