ВПЛИВ ЛІПІДНОГО ТА ВУГЛЕВОДНОГО ОБМІНУ НА СТРУКТУРНІ ЗМІНИ ОКА У ПАЦІЄНТІВ РІЗНОЇ СТАТІ - Турчин, М. В.; Кліщ, І. М. (Медична та клінічна хімія, 2024)
Вступ. В останні роки різко зростає захворюваність на метаболічний синдром, неалкогольну жирову хворобу печінки, цукровий діабет 2 типу, в патогенезі яких лежить порушення обміну речовин. Діабетична мікроангіопатія є одним з основних ускладнень при цукровому діабеті, включаючи нефропатію, діабетичну ретинопатію, серцево-судинні захворювання і нейропатію. Мета дослідження – проаналізувати особливості змін показників вуглеводного і ліпідного профілів крові у пацієнтів різної статі при цукровому діабеті 2 типу. Методи дослідження. Обстежено пацієнтів із цукровим діабетом 2 типу (40 жінок і 40 чоловіків), середній вік яких становив 45–55 років. Усі вони були різного ступеня компенсації діабету і тривалості захворювання. У роботі використано дані показників ліпідного та вуглеводного спектрів крові (аланінамінотрансферази, аспартатамінотрансферази, глікемії натще, ліпопротеїнів високої щільності, ліпопротеїнів низької щільності, триацилгліцеролів, загального холестеролу і глікованого гемоглобіну). Дослідження показників ліпідного спектра крові проводили на біохімічних аналізаторах компанії “Roche”: Cobas e411, Cobas 6000, Integra 400 plus, Steellex M200. Ушкодження сітківки оцінювали за допомогою зворотної (непрямої) офтальмоскопії, застосовуючи щілинну лампу TOPCON SL-3C та офтальмологічну лінзу для офтальмоскопії VOLK Super Field NC. Результати й обговорення. Лабораторні показники, що відображають стан вуглеводного та ліпідного обміну, у хворих, які мали тяжчі прояви діабетичної ретинопатії, були достовірно більшими, ніж у пацієнтів з початковими проявами цього захворювання. Середні рівні глюкози у чоловіків та жінок з різними стадіями розвитку діабетичної ретинопатії достовірно перевищували нормальні показники глюкози крові. При оцінці середнього рівня ліпопротеїнів високої щільності встановлено, що у чоловіків з діабетичною непроліферативною ретинопатією тяжкої стадії він був достовірно більшим за норму. При діабетичній непроліферативній ретинопатії у чоловіків та жінок спостерігали достовірно вищий середній рівень ліпопротеїнів низької щільності. Вміст загального холестеролу також був достовірно більшим у чоловіків та жінок. У чоловіків з діабетичною непроліферативною ретинопатією помірної і тяжкої стадій та в жінок з ретинопатією тяжкої стадії рівень триацилгліцеролів перевищував норму. Вміст глікованого гемоглобіну в чоловіків та жінок з діабетичною непроліферативною ретинопатією всіх стадій був достовірно більшим. Висновки. Порушення ліпідного обміну при цукровому діабеті характеризується розвитком високоатерогенної комбінованої дисліпідемії зі зростанням рівнів загального холестеролу, триацилгліцеролів, ліпопротеїнів низької щільності. Рівні глюкози та глікованого гемоглобіну достовірно підвищені у пацієнтів з різними стадіями ретинопатій.