ВПЛИВ ДОКСОРУБІЦИНУ НА РОЗВИТОК ОКСИДАТИВНО-НІТРОЗАТИВНОГО СТРЕСУ В ПЕЧІНЦІ ЩУРІВ ЗА УМОВ ХРОНІЧНОГО АЛКОГОЛЬНОГО ГЕПАТИТУ - Микитенко, А. О.; Акімов, О. Є.; Непорада, К. С. (Медична та клінічна хімія, 2024)
Вступ. Хронічне вживання алкоголю призводить до оксидативно-нітрозативного ушкодження печінки, яке індукує вивільнення цитокінів і факторів росту, що призводить до активації зірчастих клітин печінки та фіброзу. Сучасні дослідження виявили тісний зв’язок між АМФ-активованою протеїнкіназою і фіброгенезом. Мета дослідження – встановити вплив інгібування АМФ-активованої протеїнкінази шляхом введення доксорубіцину на розвиток оксидативно-нітрозативного стресу в печінці щурів за умов тривалого введення етанолу. Методи дослідження. Експерименти виконано на 24 білих статевозрілих щурах-самцях лінії Вістар масою 180–220 г. Хронічний алкогольний гепатит моделювали методом примусової переривистої алкоголізації за Ю. М. Степановим (2017). Доксорубіцин вводили у дозі 1,25 мг/кг внутрішньочеревно 4 рази на тиждень протягом усього експерименту, який тривав 63 доби. У гомогенаті печінки щурів визначали активність ізоформ NO-синтаз, концентрацію нітритів та пероксинітриту, активність аргіназ, супероксиддисмутази і каталази, концентрацію малонового діальдегіду, окисномодифікованих протеїнів, нітрозотіолів та сульфід-аніона, продукцію супероксид-аніон-радикала. Достовірність відмінностей оцінювали за U-критерієм Манна – Уїтні при р<0,05. Результати й обговорення. Введення доксорубіцину за умов моделювання хронічного алкогольного гепатиту знизило активність індуцибельної ізоформи NO-синтази в 4 рази, активність супероксиддисмутази – в 1,95 раза, підвищило активність каталази в 1,77 раза в печінці щурів щодо групи тварин із хронічним алкогольним гепатитом. За цих умов концентрація в печінці малонового діальдегіду зросла в 1,71 раза, продукція супероксид-аніон-радикала збільшилася в 1,3 раза, концентрація пероксинітриту підвищилася в 1,9 раза, сульфід-аніона – знизилася в 2,11 раза, окисномодифікованих протеїнів – у 1,98 раза стосовно групи тварин із хронічним алкогольним гепатитом. Висновки. Введення доксорубіцину на тлі хронічного алкогольного гепатиту обмежує окисну модифікацію протеїнів печінки та продукцію оксиду азоту від індуцибельної ізоформи NO-синтази.