ОДЕРЖАННЯ І СТАНДАРТИЗАЦІЯ РІДКОГО ЕКСТРАКТУ З КОРЕНІВ ТИРЛИЧУ ВАТОЧНИКОВИДНОГО - Грицик, Л. М.; Дубель, Н. І.; Грицик, Н. Ю. (Медична та клінічна хімія, 2024)
Вступ. Одним з важливих напрямків розвитку фармацевтичної науки і практики є опрацювання технологій одержання екстракційних препаратів з нових видів рослинної сировини для створення безпечних та ефективних фітопрепаратів. Рідкі екстракти є однією з найпоширеніших екстракційних лікарських форм, які випускають вітчизняні фармацевтичні підприємства. Перевагами рідких екстрактів є відносна простота виготовлення, збереження діючих речовин у нативному вигляді, зручність застосування як готового препарату і можливість використання у складі комплексних лікарських препаратів. Мета дослідження – одержати рідкий екстракт з коренів тирличу ваточниковидного і провести його стандартизацію. Методи дослідження. Вихідною сировиною для одержання рідкого екстракту були корені тирличу ваточниковидного, заготовлені у фазу відмирання надземної частини в околицях с. Микуличин Надвірнянського району Івано-Франківської області у 2020 р. Екстракт отримували методом ремацерації, використовуючи як екстрагент 40 % етиловий спирт. Кількісний вміст основних груп біологічно активних речовин в екстракті визначали загальновідомими методами: суми вільних органічних кислот (у перерахунку на кислоту яблучну), кислоти аскорбінової, окиснювальних фенолів – титриметричними методами; полісахаридів – гравіметричним методом; суми поліфенолів (у перерахунку на пірогалол) – спектрофотометрично на спектрофотометрі ULAB модель 102 (Китай). Стандартизацію екстракту проводили згідно з вимогами монографії “Екстракти” (ДФУ 2.0 Т1). Результати й обговорення. Результати дослідження показали, що рідкий екстракт з коренів тирличу ваточниковидного містить суму поліфенолів – (3,96±0,07) %, окиснювальних фенолів – (4,16±0,09) %, полісахаридів – (0,65±0,01) %, органічних кислот – (0,49±0,01) %, кислоти аскорбінової – (0,034±0,002) %. При проведенні стандартизації досліджуваний екстракт витримував випробування за основними числовими показниками та мікробіологічною чистотою. Вміст етанолу в екстракті становив (39,37±2,88) %, сухого залишку – (20,63±0,76) %, суми поліфенолів – не менше 3 %. Висновки. Одержано рідкий екстракт з коренів тирличу ваточниковидного методом ремацерації з використанням як екстрагенту 40 % етилового спирту. Рідкий екстракт з коренів тирличу ваточниковидного стандартизовано відповідно до монографії “Екстракти” (ДФУ 2.0). Результати проведених досліджень свідчать про перспективи подальшого вивчення адаптогенної активності рідкого екстракту з коренів тирличу ваточниковидного.