ПІДБІР ОПТИМАЛЬНИХ УМОВ ПРОБОПІДГОТОВКИ ПРИ РОЗРОБЦІ СПЕКТРОФОТОМЕТРИЧНОЇ МЕТОДИКИ ОДНОЧАСНОГО ВИЗНАЧЕННЯ ПЕРИНДОПРИЛУ АРГІНІНУ ТА БІСОПРОЛОЛУ ФУМАРАТУ В ТАБЛЕТКАХ - Клим, В. В.; Зарівна, Н. О. (Медична та клінічна хімія, 2024)
Вступ. Артеріальна гіпертензія – одне з найпоширеніших захворювань серцево-судинної системи. Згідно з існуючими рекомендаціями, для її лікування використовують препарати, що діють на ренін-ангіотензинову систему, блокатори β-адренорецепторів, антагоністи кальцію, діуретики та периферичні вазодилататори, які відрізняються між собою не лише активними фармацевтичними інгредієнтами, дозуванням, а також і механізмом дії. У протоколах лікування цього захворювання лікарі віддають перевагу препаратам із групи інгібіторів ангіотензинперетворювального ензиму. Також дуже часто у відповідні схеми лікування артеріальної гіпертензії включають лікарський засіб “Престилол” Servier Industries Ltd (Ireland) – фіксовану комбінацію периндоприлу аргініну та бісопрололу фумарату. Існуючі аналітичні методики визначення даної комбінації діючих речовин у лікарському засобі є трудомісткими, неселективними, а також вимагають використання дорогого обладнання, відповідних реактивів тощо. Пробопідготовка – дуже важливий етап у фармацевтичному аналізі, адже вона необхідна для покращення метрологічних характеристик аналізу, підвищення точності, правильності, розширення діапазону досліджуваних значень концентрацій і зменшення похибки результатів експерименту. Мета дослідження – підібрати оптимальні умови пробопідготовки при розробці спектрофотометричної методики одночасного визначення периндоприлу аргініну та бісопрололу фумарату в таблетках. Методи дослідження. Для проведення експериментів використовували: спектрофотометр Shimadzu UV1800 (Японія) з програмним пакетом Software UV-Probe 2.62, кварцові кювети (1 см), таблетки “Престилол” 5 мг/10 мг, фармакопейні стандартні зразки периндоприлу аргініну та бісопрололу фумарату (“SigmaAldrich”, ≥98 %, високоефективна рідинна хроматографія), метанол Р (“Honeywell Riedelde Haen™”, 99,9 %). Результати й обговорення. Беручи до уваги розчинність досліджуваних активних фармацевтичних інгредієнтів, враховуючи доступність і нетоксичність розчинників, ми проаналізували різні розчинники, серед них було обрано метанол, який проявляє відмінні властивості щодо поглинання периндоприлу аргініну та бісопрололу фумарату і є альтернативним та безпечним реагентом. Після цього отримували метанольні вилучення з фармакопейних стандартних зразків та досліджуваних таблеток і спектрофотометрували їх. Одержані спектри показали інтенсивно виражені смуги поглинання в УФ-ділянці спектра при довжинах хвилі 224 і 272 нм, що дало нам можливість розділити компоненти фіксованої комбінації та обрати їх оптимальними. Також підбирали концентрацію приготовлених розчинів та вивчали їх стабільність упродовж певного проміжку часу. Якщо останні будуть нестабільними, то подальша розробка методики кількісного визначення не можлива або можлива лише за умови додавання певних стабілізаторів, тому тим самим ускладнюється і сам процес пробопідготовки. Висновки. У результаті проведених експериментів підібрано оптимальні умови пробопідготовки для розробки коректної методики одночасного визначення периндоприлу аргініну та бісопрололу фумарату в таблетках (розчинник – метанол Р, концентрація розчинів – 1,00×10-3 М, довжини хвилі – 224 і 272 нм), встановлено стабільність розчинів упродовж 45 хв, що відповідає вимогам ДФУ.