СТАН ЕРИТРОЦИТАРНИХ МЕМБРАН ТА ЕНДОГЕННОЇ ІНТОКСИКАЦІЇ ЕРИТРОЦИТІВ ЗА УМОВ СПОЖИВАННЯ ЕНЕРГЕТИКА - Парцей, Х. Ю.; Лихацький, П. Г. (Медична та клінічна хімія, 2024)
Вступ. У світі, насиченому постійними викликами та завданнями, енергетичні напої стають не лише засобом зарядження енергією, але й символом сучасного способу життя. Вони відображають потребу людей у швидкій та ефективній формі підвищення працездатності й концентрації у повсякденному житті. Проте, разом з підвищенням популярності енергетичних напоїв, зростає й увага до їх впливу на здоров’я. Обговорюються питання щодо безпеки та ефективності споживання енергетичних напоїв, а також можливі наслідки для організму внаслідок надмірного використання. Мета дослідження – дослідити вплив енергетичного напою на стан еритроцитарних мембран та ендогенної інтоксикації. Методи дослідження. Дослідження виконано на щурах-самцях лінії Вістар, які перебували у віварії за відповідних умов освітлення, температурного режиму, вологості й стандартного раціону. Забір матеріалу проведено при використанні наркозу (внутрішньом’язово тіопентал-натрію, 60 мг/кг). Піддослідних тварин поділили на чотири групи: 1-ша – отримувала питну воду (інтактний контроль); 2-га – одержувала енергетичний напій упродовж місяця, забір матеріалу здійснено на 1-шу добу після завершення експерименту; 3-тя – отримувала енергетичний напій упродовж місяця, забір матеріалу проведено на 20-ту добу після завершення експерименту; 4-та – одержувала енергетичний напій упродовж місяця, забір матеріалу здійснено на 30-ту добу після завершення експерименту. Функціональний стан плазматичних мембран еритроцитів оцінювали шляхом визначення кислотної резистентності еритроцитів кінетичним методом, стан ендогенної інтоксикації – за еритроцитарним індексом інтоксикації та вмістом молекул середньої маси. Еритроцитарний індекс інтоксикації визначали в реакції з метиленовою синькою, вміст молекул середньої маси – спектрофотометрично після осадження протеїнів за допомогою трихлороцтової кислоти. Результати й обговорення. Дослідження кислотної резистентності еритроцитів та показників ендогенної інтоксикації за умов споживання енергетичного напою показало порушення структури мембран еритроцитів і підвищення вмісту молекул середньої маси й еритроцитарного індексу інтоксикації. Висновки. Отримані результати свідчать про розвиток ендогенної інтоксикації та зростання сумарного токсичного впливу на мембрани еритроцитів.