ВПЛИВ МОЛЕКУЛЯРНОГО ВОДНЮ НА ОКИСНЮВАЛЬНУ МОДИФІКАЦІЮ ПРОТЕЇНІВ ПРИ КОЛОРЕКТАЛЬНОМУ РАКУ В ЕКСПЕРИМЕНТІ - Покотило, О. О.; Покотило, О. С.; Корда, М. М. (Медична та клінічна хімія, 2024)
Вступ. Важливу роль у патогенезі розвитку колоректального раку відіграє окиснювальний стрес або дисбаланс прооксидантно/антиоксидантного гомеостазу, що призводить до окиснювальної модифікації протеїнів і посиленого утворення протеїнових карбонільних груп. Наявність окиснювального стресу при колоректальному раку потребує ефективної антиоксидантної терапії. Останніми роками зростає інтерес до дослідження молекулярного водню як інертного газу, який ефективно проявляє антиоксидантну дію. Мета дослідження – дослідити вплив води, насиченої молекулярним воднем, на вміст карбонільних груп окисномодифікованих протеїнів у сироватці крові білих щурів з колоректальним раком. Методи дослідження. Досліди проведено на 50 самцях білих щурів лінії Вістар. Тваринам моделювали колоректальний рак (КРР) шляхом підшкірного введення 1,2-диметилгідразину в дозі 7,2 мг/кг маси тіла 1 раз на тиждень упродовж 30 тижнів. Щури споживали воду, насичену молекулярним воднем, у концентрації 0,6 ppm ad libitum. Евтаназію тварин проводили під тіопенталовим наркозом. Для дослідження використовували сироватку крові, в якій визначали вміст карбонільних груп колориметричним методом. Статистичну обробку даних виконували за допомогою пакета програмного забезпечення SPSS22. Результати й обговорення. Встановлено, що моделювання колоректального раку призводило до збільшення вмісту карбонільних груп у сироватці крові щурів в 1,93 раза порівняно з інтактними тваринами. Вміст карбонільних груп у сироватці крові щурів з колоректальним раком, які споживали воду, насичену молекулярним воднем, упродовж 30 тижнів паралельно із введенням 1,2-диметилгідразину, був в 1,29 раза меншим, ніж у тварин з колоректальним раком, які споживали звичайну воду. Споживання насиченої молекулярним воднем води впродовж 30 днів після моделювання колоректального раку білим щурам також призводило до зниження вмісту карбонільних груп у сироватці їх крові. Висновки. Застосування насиченої молекулярним воднем води є ефективним методом зменшення окиснювального стресу в щурів з колоректальним раком.