ПОШИРЕНІСТЬ ЗАПАЛЬНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ОРГАНІВ МАЛОГО ТАЗА У ХВОРИХ НА ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ - Бадюк, О. О.; Палапа, В. В.; Оксюта, В. М.; Габор, Г. Г. (Медична та клінічна хімія, 2024)
Вступ. Як свідчать результати досліджень, жінки із запальними захворюваннями органів малого таза в анамнезі мали значно вищий ризик розвитку гіпертензії та цукрового діабету 2 типу. Соціальна значущість цієї групи патологій полягає у зниженні фертильності внаслідок виникнення серйозних ускладнень, що призводить до зниження якості життя пацієнток. У цьому дослідженні опрацьовано наукові публікації за останні роки, які доступні в мережі “Інтернет”, ключовими були слова “запальні захворювання органів малого таза”, “цукровий діабет”, “кардіометаболічні захворювання”, “ендометрит”, “параметрит”, “сальпінгіт”, “оофорит”. Незважаючи на порівняно меншу тривалість цукрового діабету 2 типу порівняно із цукровим діабетом 1 типу, ці пацієнтки однаково схильні до ризику розвитку репродуктивної дисфункції, що може бути пов’язано із супутнім ожирінням, синдромом полікістозних яєчників та ендо- або екзогенною гіперінсулінемією. Науково доведено, що, крім інфекцій статевих шляхів, такі захворювання, як ожиріння, порушення ліпідного метаболізму, й анамнез абортів також пов’язані з підвищеним ризиком безпліддя при запальних захворюваннях органів малого таза. Частота цукрового діабету також більша в жінок, які перенесли ці захворювання, тоді як у жінок із цукровим діабетом теж відзначають підвищений ризик їх розвитку. Встановлено помірні, значні статистичні зв’язки між інфекцією сечовивідних шляхів і запальними захворюваннями органів малого таза, інфекцією сечовивідних шляхів та цукровим діабетом. Інфекційні чинники запальних захворювань органів малого таза можуть сприяти розвитку кардіометаболічних розладів шляхом прямого впливу на судинну систему або непрямого системного впливу реакції на інфекцію. Мета дослідження – проаналізувати частоту розповсюдження та особливості перебігу запальних захворювань органів малого таза у хворих на цукровий діабет. Висновки. Аналіз наукової літератури свідчить про обмежені дані щодо епідеміології запальних захворювань органів малого таза та їх асоціацію із цукровим діабетом.