ВИБІР ДОПОМІЖНИХ РЕЧОВИН ДЛЯ ОДЕРЖАННЯ МАСИ ДЛЯ КАПСУЛЮВАННЯ ІЗ СУХИМ ЕКСТРАКТОМ ЧОРНОБРИВЦІВ - Козир, Г. Р.; Васенда, М. М. (Медична та клінічна хімія, 2024)
Вступ. Рослинну сировину широко використовують для профілактики та лікування багатьох захворювань. Інтерес становлять поглиблене дослідження чорнобривців Tagetes lucida квітів, листя і трави та створення лікарських засобів на їх основі. Основна мета внесення допоміжної речовини до складу лікарського засобу полягає в тому, щоб підвищити точність дозування активного фармацевтичного інгредієнта, покращити всмоктування і розчинність препарату, поліпшити стабільність (подовжити термін придатності), сприяти кращій переносимості та сприйняттю лікарського засобу пацієнтами, включаючи його зовнішній вигляд і смак. Мета дослідження – підібрати допоміжні речовини для створення капсул на основі сухого екстракту чорнобривців Tagetes lucida трави. Методи дослідження. Вивчено вплив дев’яти допоміжних речовин на технологічні властивості мас для капсулювання на основі сухого екстракту чорнобривців трави та обґрунтовано вибір кращих допоміжних речовин при розробці капсульованого лікарського засобу із застосуванням методу математичного планування експерименту. Результати й обговорення. На першому етапі експерименту було вивчено морфометричні та фармако-технологічні показники сухого екстракту чорнобривців Tagetes lucida трави. У роботі розглянуто питання щодо підбору ексципієнтів-лідерів згідно з їх властивостями і функціональним призначенням для отримання порошкової маси із сухого екстракту чорнобривців Tagetes lucida трави. Крім того, висвітлено основні технологічні моменти, які полягали у виборі кращих поєднань допоміжних речовин та способу введення екстракту в порошкову масу. Проведено дослідження і здійснено вибір допоміжних речовин при розробці лікарського засобу на основі сухого екстракту чорнобривців у формі капсул. Висновки. Щоб одержати масу для капсулювання з необхідними фармако-технологічними показниками, доцільно використати таке поєднання допоміжних речовин: Lycatab PGS, compriZucker та Prosolv.