ЗМІНИ ПОКАЗНИКІВ ЛІПІДНОГО ПРОФІЛЮ ТА АДИПОКІНІВ ЗАЛЕЖНО ВІД ПОЛІМОРФІЗМУ A1166C ГЕНА РЕЦЕПТОРА АНГІОТЕНЗИНУ II ПЕРШОГО ТИПУ ЯК ПРЕДИКТОРА РОЗВИТКУ АРТЕРІАЛЬНОЇ ГІПЕРТЕНЗІЇ - Гніздюх, Р. В.; Шманько, В. В.; Палиця, Л. М. (Медична та клінічна хімія, 2024)
Вступ. Як свідчать результати досліджень останніх років, генетичні фактори відіграють вагому роль у розвитку і перебігу артеріальної гіпертензії. Вивчення поліморфізму генів ренін-ангіотензин-альдостеронової системи є перспективним напрямком для оцінки взаємозв’язку спадковості, артеріальної гіпертензії та дисліпідемії. Мета дослідження – дослідити показники ліпідного профілю та адипокінів залежно від поліморфізму А1166С гена рецептора ангіотензину II першого типу як предиктора розвитку артеріальної гіпертензії. Методи дослідження. У дослідженні взяли участь 86 пацієнтів, хворих на артеріальну гіпертензію. Групу контролю становили 30 практично здорових осіб. Показники ліпідного обміну в сироватці крові хворих визначали за допомогою наборів “Lachema” на аналізаторі. Дослідження алельного поліморфізму А1166С гена рецептора ангіотензину II першого типу проводили методом полімеразної ланцюгової реакції з електрофоретичною детекцією результатів. Результати й обговорення. Рівень загального холестерину в пацієнтів-носіїв генотипу CC виявився достовірно вищим на 49,9 % порівняно з носіями генотипу AA. Показники ліпопротеїнів низької щільності та ліпопротеїнів дуже низької щільності у носіїв генотипу CC були вищими в 1,4 і 3,2 раза, ніж у гомозигот за алелем A. Вміст тригліцеридів у сироватці крові виявився достовірно більшим у 2,48 раза у носіїв генотипу CC порівняно з хворими, які мали генотип AA. Значення ліпопротеїнів високої щільності були нижчими на 60,4 % у гомозигот за алелем C, ніж у хворих з генотипом AA. Для носіїв генотипу CC характерні достовірно вищі показники резистину, лептину й адипонектину порівняно з носіями генотипу AA, проте рівень греліну виявився нижчим у носіїв генотипу CC. Висновки. Наявність генотипу CC гена рецептора ангіотензину II першого типу сприяє розвитку дисліпідемії. Наявність у пацієнтів з артеріальною гіпертензією алеля C гена ангіотензину II першого типу сприяє достовірному підвищенню показників сироваткових адипокінів та зниженню рівня греліну.