ВИЗНАЧЕННЯ МІАНСЕРИНУ В СЕЧІ ХРОМАТОГРАФІЧНИМИ МЕТОДАМИ - Горлачук, Н. В.; Зарівна, Н. О. (Медична та клінічна хімія, 2023)
Вступ. За літературними даними, найбільшу токсикологічну небезпеку становлять лікарські засоби, які впливають на центральну нервову систему. Згідно з даними токсикологічних служб, щорічно у світі реєструють близько 800 тис. летальних отруєнь психотропними, снодійними, седативними, антидепресивними та іншими групами препаратів. В останні роки помітно зростає науковий інтерес у токсикологічній практиці до вивчення антидепресантів і наркотичних речовин. Однак кожна лікарська речовина за певних умов може стати отрутою, особливо при тривалому призначенні, до них належить трициклічний антидепресант – міансерин. Мета дослідження – провести розробку методик ідентифікації міансерину в біологічних рідинах (сечі) методами тонкошарової хроматографії, високоефективної рідинної хроматографії і газорідинної хроматографії з мас-спектрометрією. Методи дослідження. Під час дослідження використано: хлороформні розчини міансерину і його метаболіту десметилміансерину М-7, виділеного із сечі отруєних тварин; хроматографічні системи толуол – ацетон – 96 % етиловий спирт – 25 % розчин аміаку (45:45:7,5:2,5), хлороформ – ацетон (10:10), етанол 96 % – метиленхлорид – 25 % розчин аміаку (57,5:40:2,5), етилацетат – метанол – 25 % розчин аміаку (85:10:5); реактиви Маркі та Манделіна; газовий хроматограф “Agilent 1200”. Результати й обговорення. Ідентифікацію міансерину здійснювали за допомогою реакцій ідентифікації, тонкошарової хроматографії. Оптимальною хроматографічною системою є етанол 96 % – метиленхлорид – 25 % розчин аміаку (57,5:40:2,5); проявник – реактив Манделіна. Встановлено параметри ідентифікації речовин за даних умов: час утримування, спектральні співвідношення речовин, спектри поглинання в УФ-спектрах. Висновки. Розроблено методику виявлення міансерину методом тонкошарової хроматографії на пластинках марки “Sorbfil ПТСХ”. Розроблено методику визначення міансерину і його метаболіту М-7 з використанням методу високоефективної рідинної хроматографії. Розроблено методику ідентифікації міансерину і його метаболіту М-7 методом газорідинної хроматографії з мас-спектрометрією. Визначено оптимальні умови ізолювання міансерину і його метаболіту М-7 з модельних сумішей біорідини (сечі).