ДОСЛІДЖЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ СУХОГО ЕКСТРАКТУ З ГРИБІВ РЕЙШИ ЗА УМОВ ДОБРОЯКІСНОЇ ГІПЕРПЛАЗІЇ ПЕРЕДМІХУРОВОЇ ЗАЛОЗИ У ЩУРІВ - Герасимець, І. І.; Фіра, Л. С.; Медвідь, І. І. (Медична та клінічна хімія, 2023)
Вступ. Лікування аденоми простати – досить тривалий процес, тому перевагу мають ті лікарські засоби, що є ефективними та які добре переносять пацієнти. Саме такі препарати природного походження. Серед вітчизняних лікарських засобів, які застосовують для лікування хронічного простатиту і доброякісної гіперплазії передміхурової залози, недостатньо препаратів природного походження. Тому розробка високоефективних, безпечних та конкурентоспроможних простатопротекторів природного походження є актуальним завданням сьогодення. Мета дослідження – встановити вплив сухого екстракту з грибів рейши на розвиток запальних процесів у щурів з тестостероніндукованою гіперплазією передміхурової залози. Методи дослідження. Дослідження проведено на білих щурах-самцях, рандомно поділених на сім груп. Моделювали тестостероніндуковану гіперплазію передміхурової залози шляхом підшкірного введення тваринам упродовж 3 тижнів фіксованої дози тестостерону пропіонату. Екстракт із грибів рейши вводили внутрішньошлунково щоденно протягом 21 доби в дозі 100 мг/кг маси тіла щура. Препарат порівняння “Простатофіт” вводили за тією ж схемою у розведенні 1:10 в дозі 1 мл/100 г маси тіла тварини. Протизапальну дію сухого екстракту з грибів рейши вивчали за такими біохімічними показниками: кількістю лейкоцитів, ШОЕ, вмістом С-реактивного протеїну, інтерлейкіну-6, фактора некрозу пухлини-α, тестостерону та дигідротестостерону в сироватці крові щурів. Результати й обговорення. Підшкірне введення тестостерону пропіонату протягом 21 доби викликало розвиток запальних процесів в організмі тварин, що підтвердилося достовірним збільшенням кількості лейкоцитів, ШОЕ, вмісту С-реактивного протеїну, інтерлейкіну-6, фактора некрозу пухлини-α, тестостерону та дигідротестостерону в сироватці крові. Доведено в експерименті, що сухий екстракт із грибів рейши в дозі 100 мг/кг маси тіла тварини достовірно зменшував ШОЕ, вміст лейкоцитів, С-реактивного протеїну, інтерлейкіну-6, фактора некрозу пухлини-α, тестостерону та дигідротестостерону. Висновок. Сухий екстракт із грибів рейши за умов тестостероніндукованої доброякісної гіперплазії передміхурової залози проявляє простатопротекторну дію за рахунок зниження запальних процесів при модельованій патології.