ВІДНОВЛЕННЯ РЕДОКС-ГОМЕОСТАЗУ В ТКАНИНАХ ГОЛОВНОГО МОЗКУ І ТОВСТОЇ КИШКИ ЗА УМОВ ДМГ-ІНДУКОВАНОЇ АДЕНОКАРЦИНОМИ ТОВСТОЇ КИШКИ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ КОМПОЗИЦІЇ НАНОЧАСТИНОК МЕТАЛІВ - Іванчук, І. М. (Медична та клінічна хімія, 2023)
Вступ. Процеси вільнорадикального окиснення, які переважають над системою антиоксидантного захисту організму, ініціюють прискорення та прогресування канцерогенезу. Застосування наночастинок металів у галузі онкології активно вивчають науковці. Оцінка ефективності використання композицій наночастинок металів для корекції проявів оксидативного стресу є важливою темою сучасних наукових досліджень. Мета дослідження – вивчити потенційні переваги використання композиції наночастинок Au/Ag/Fe (НЧ Au/Ag/Fe) як нового методу корекції проявів оксидативного стресу та покращення функціонування антиоксидантної системи за умов розвитку ДМГ-індукованої аденокарциноми товстої кишки. Методи дослідження. Дослідження проведено на 125 безпородних білих щурах-самцях. Тварин поділили на групи: 1-ша – контрольна (35 особин); 2-га –70 щурів, яким 1 раз на тиждень протягом 30 тижнів вводили N,N-диметилгідразину гідрохлорид; 3-тя – 20 тварин, яким після закінчення моделювання неопластичного ураження товстої кишки щоденно впродовж 21 доби внутрішньошлунково вводили НЧ Au/Ag/Fe. Для оцінки проявів оксидативного стресу в тканинах головного мозку і товстої кишки визначали концентрацію ТБК-активних продуктів, дієнових і трієнових кон’югатів, основ Шиффа (ОШ). Активність антиоксидантної системи оцінювали за каталазною, супероксиддисмутазною, глутатіонредуктазною, глутатіонпероксидазною активністю і вмістом відновленого глутатіону. Результати й обговорення. У статті продемонстровано багатогранний зв’язок між розвитком оксидативного стресу та канцерогенезом, підкреслено його значення в прогнозуванні прогресування раку. Підтверджено, що ДМГ-індукована аденокарцинома товстої кишки in situ супроводжувалася підвищенням рівня маркерів оксидативного стресу та зниженням активності антиоксидантних факторів. Крім того, підтверджено, що використання НЧ Au/Ag/Fe сприяло зменшенню проявів оксидативного стресу і відновленню активності ензимів антиоксидантної системи та її біологічних медіаторів неензимної природи. Каталазна, супероксиддисмутазна, глутатіонпероксидазна, глутатіонредуктазна активність і вміст відновленого глутатіону в групі тварин, в яких застосовували композицію наночастинок металів, відповідали контрольним показникам. Висновки. Використання композиції наночастинок Au/Ag/Fe призводить до відновлення окисно-відновного гомеостазу при індукованій аденокарциномі товстої кишки.