ВИЗНАЧЕННЯ КІЛЬКІСНОГО ВМІСТУ АМІНОКИСЛОТ У РІДКОМУ ЕКСТРАКТІ ЧЕБРЕЦЮ ПОВЗУЧОГО, ВИБІР КРИТЕРІЇВ ПРИЙНЯТНОСТІ - Зарівна, Н. О.; Горлачук, Н. В. (Медична та клінічна хімія, 2022)
Вступ. Згідно з даними літератури, відомо, що чебрець повзучий (ЧП) містить різноманітний комплекс біологічно активних речовин. Серед біологічно активних речовин трави чебрецю вагомо представлені флавоноїди, фенолкарбонові кислоти, полісахариди, яким властива протизапальна, муколітична, секретолітична, противірусна та антимікробна дія. У попередніх дослідженнях встановлено також наявність у сировині амінокислот, які виконують важливі функції в організмі людини. В останні роки суттєво зросла кількість досліджень, пов’язаних з їх вивченням. Фармацевтична розробка нового фармакологічного засобу на основі густого екстракту ЧП і ефірної олії чебрецю звичайного передбачала одержання рідкого екстракту ЧП, який отримали відповідно підібраним способом з максимальним збереженням і відтворенням біологічно активних речовин цієї лікарської рослинної сировини. У попередній роботі висвітлено питання щодо ідентифікації амінокислот у досліджуваному екстракті й обрано ідентифікаційний маркер якості рідкого екстракту ЧП – гліцин. Проте для його стандартизації необхідно визначити не тільки їх якісний склад, а й кількісний вміст, що дозволить у подальшому запропонувати показники якості рідкого екстракту ЧП і обрати відповідні критерії прийнятності. Мета дослідження – провести кількісне визначення амінокислот у рідкому екстракті чебрецю повзучого, вибрати відповідні критерії прийнятності. Методи дослідження. Під час дослідження використано спектрофотометр “Cary-50”, рідкий екстракт чебрецю повзучого, ФСЗ глюкози (“Sigma”), 0,2 % розчин нінгідрину Р, водяну баню. Кількісне визначення амінокислот у досліджуваному екстракті чебрецю повзучого проводили методом спектрофотометрії у видимій ділянці спектра із застосуванням відомої і використовуваної фотометричної реакції утворення забарвленої сполуки амінокислот з нінгідрином. Результати й обговорення. Встановлено, що вміст амінокислот коливається у певних межах та визначається їх вмістом у вихідній сировині. Тому для стандартизації рідкого екстракту ЧП можна обрати кількісним критерієм якості вміст амінокислот і запропонувати відповідні критерії прийнятності – не менше 0,03 % у перерахунку на гліцин. Висновки. Проведено кількісне визначення амінокислот у рідкому екстракті чебрецю повзучого. У результаті виконаного експерименту визначено їх вміст і запропоновано відповідні критерії прийнятності.