ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ЕКСТРАКТУ МАРУНИ ДІВОЧОЇ (TANACETUM PARTHENIUM L.) НА СТАН СУГЛОБІВ ЩУРІВ З МОДЕЛЬОВАНИМ АД’ЮВАНТНИМ АРТРИТОМ - Кириченко, І. В.; Міщенко, О. Я. (Медична та клінічна хімія, 2022)
Вступ. Удосконалення фармакотерапії ревматоїдного артриту залишається актуальним завданням сучасної фармакології. Одним з напрямків його вирішення є пошук і розробка засобів із протизапальними та хондропротекторними властивостями на основі рослинної сировини. Мета дослідження – оцінити ефективність густого екстракту з трави маруни дівочої (Tanacetum parthenium L.) за умови хронічного запалення (ад’ювантного артриту) в щурів за даними гістологічного дослідження. Методи дослідження. Проводили гістологічні дослідження стану суглобів щурів з модельованим ад’ювантом Фрейнда (0,1 мл одноразово підшкірно в основу хвоста) артритом. Відсепаровані від шкіри та м’язів суглоби фіксували в 10 % розчині нейтрального формаліну, після промивання у проточній воді декальцинували в 5 % розчині азотної кислоти протягом 14–16 днів. Після проведення по спиртах висхідної концентрації тканини заливали в целоїдин-парафін за стандартною методикою. З блоків виготовляли фронтальні зрізи завтовшки 6–8 мк, щонайменше по 3 зрізи з кожного суглоба. Зрізи фарбували гематоксиліном та еозином. Усі етапи виготовлення мікропрепаратів було проведено згідно з рекомендаціями OARSI (Osteoarthritis Research Society International). Мікроскопічні дослідження виконували під мікроскопом “Granum Trino R 6003” (DSM-310). Статистичну обробку отриманих цифрових даних проводили із застосуванням непараметричних критеріїв (Statistics 6, Mann-Whitney U Test, Fisher test). Результати й обговорення. Введення ад’юванта Фрейнда щурам призводило до розвитку в них морфологічних ознак артриту гомілковостопних суглобів: проліферативного синовіту; формування пануса; деструктивно-дистрофічних змін хрящової тканини; запальної інфільтрації в періартикулярних тканинах. Нестероїдний протизапальний засіб “Диклофенак натрію” проявляв виражений нормалізувальний вплив на морфологічні зміни в суглобах щурів при ад’ювантному артриті. Деструкція хряща була відсутня, гіперплазія тканин, що його покривають, траплялася в 6 разів рідше, ніж у нелікованих тварин. Спостерігали залишкові явища в періартикулярних тканинах. Застосування екстракту маруни дівочої сприяло зниженню кількості щурів із деструкцією суглобового хряща у 2,6 раза порівняно з групою контрольної патології та кількості тварин з вираженим запальним процесом у синовіальній оболонці й періартикулярних тканинах у 3 рази. Висновки. Встановлено здатність екстракту маруни дівочої знижувати виразність деструкції суглобового хряща, запального процесу в синовіальній оболонці та періартикулярних тканинах щурів з моделлю ад’ювантного артриту.