ДОСЛІДЖЕННЯ ГЕПАТОПРОТЕКТОРНОЇ АКТИВНОСТІ ЕКСТРАКТІВ МИКОЛАЙЧИКІВ ПЛОСКИХ - Гнатойко, К. В.; Грицик, А. Р. (Медична та клінічна хімія, 2022)
Вступ. Печінка є життєво важливим органом, який забезпечує багато функцій в організмі людини. Алкоголь, шкідлива їжа, тривале приймання лікарських засобів, інфекційні чи автоімунні захворювання можуть викликати серйозні захворювання гепатобіліарної системи, тому важливо розробити і дослідити нові фітопрепарати з гепатопротекторною активністю. Мета дослідження – вивчити гепатопротекторну активність екстрактів миколайчиків плоских (Eryngium planum L.). Методи дослідження. Гепатопротекторну активність екстрактів миколайчиків плоских вивчали на білих щурах-самцях масою 180–250 г на моделі гострого тетрахлорметанового гепатиту за методикою О. В. Стефанова. Як препарат порівняння було використано гепатопротектор “Силібор”. Результати й обговорення. Введення піддослідним тваринам тетрахлорметану призвело до гострого ураження печінки. У групі щурів, які не отримували лікування, ураження печінки супроводжувалося значним підвищенням активності аланінамінотрансферази, аспартатамінотрансферази, лужної фосфатази і вмісту ТБК-активних продуктів. Біохімічні показники сироватки крові та гомогенату печінки в групі тварин, які одержували екстракти миколайчиків плоских, свідчать про менше ураження печінки порівняно з групою щурів, які не отримували лікування. Висновок. Екстракти миколайчиків плоских проявляють гепатопротекторну активність при гострому ураженні печінки тетрахлорметаном.