ЗМІНИ ПОКАЗНИКІВ БІЛКОВОГО ОБМІНУ В ОРГАНІЗМІ ЩУРІВ ЗА УМОВ СПОЖИВАННЯ ПИТНОЇ ВОДИ З ВМІСТОМ НІТРАТІВ ТА СОЛЕЙ ЖОРСТКОСТІ - Лотоцька, О. В.; Данчишин, М. В. (Медична та клінічна хімія, 2022)
Вступ. З питною водою в організм людини надходить багато різних хімічних речовин. Є такі, які в понаднормативній кількості можуть негативно вплинути на організм споживачів. До таких речовин належать нітрати або солі азотної кислоти, які надзвичайно поширені у навколишньому середовищі. Крім нітратів, найбільш пріоритетними хімічними сполуками, які визначаються у підземній воді в кількості, що перевищує нормативи, є солі жорсткості. Мета дослідження – вивчити вплив питної води з нормативним і понаднормативним вмістом нітратів та солей жорсткості в комбінації на рівні 1, 3, 5 і 10 ГДК на білковий обмін в організмі піддослідних тварин за умов підгострого експерименту. Методи дослідження. Експеримент проводили на 30 білих щурах-самицях, поділених на 5 груп, які відрізнялися між собою за якістю питної води. Тварини контрольної групи споживали воду з міського водогону, щури 1-ї групи – воду з вмістом кальцію та магнію в поєднанні з нітратами на рівні 1 ГДК, 2-ї групи – 3 ГДК, 3-ї групи – 5 ГДК, 4-ї групи – 10 ГДК. Для оцінки білкового обміну в сироватці крові піддослідних тварин визначали рівень загального білка, креатиніну, сечовини й активність аспартат- та аланінамінотрансфераз. Результати й обговорення. У результаті споживання тваринами протягом 30 днів питної води з нормативним і понаднормативним вмістом нітратів та солей жорсткості виявлено зміни рівня окремих біохімічних показників білкового обміну, а саме зростання вмісту загального білка, креатиніну й активності трансаміназ та зменшення кількості сечовини. Зміни були найбільш виражені у тварин 4-ї групи (р<0,05). Висновок. За умови тривалого споживання такої питної води можна очікувати, що встановлені зміни призведуть до розвитку патологічних процесів та виникнення захворювань в організмі тварин і людей.