ОЦІНКА ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ ЖИТТЯ У ПАЦІЄНТІВ З NSTEMI ЗАЛЕЖНО ВІД ПЛАЗМОВОГО РІВНЯ ST2, ХАРАКТЕРУ УРАЖЕННЯ КОРОНАРНИХ АРТЕРІЙ ТА ІНШИХ КЛІНІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК - Масловський, В. Ю. (Медична та клінічна хімія, 2022)
Вступ. Поширеність інфаркту міокарда і його провідна роль у структурі загальної та серцево-судинної смертності спонукають до пошуку предикторів несприятливого перебігу захворювання і пошуку оптимальних засобів для профілактики несприятливих подій та покращення якості життя цієї категорії пацієнтів. Мета дослідження – оцінити показники якості життя у пацієнтів з NSTEMI залежно від характеру анатомічного ураження коронарних артерій, рівня ST2 у плазмі та інших клінічних характеристик. Методи дослідження. У дослідженні взяли участь 200 пацієнтів з NSTEMI віком від 38 до 80 років. Усіх їх обстежено відповідно до діючого протоколу лікування пацієнтів із гострим інфарктом міокарда без елевації сегмента ST, визначено плазмовий рівень ST2 та проведено оцінку якості життя за опитувачем MIDAS-35. Результати й обговорення. За допомогою кореляційного рангового аналізу Спірмена встановлено, що рівень фізичної активності (першої субшкали MIDAS-35) хворих на NSTEMI проявляє пряму кореляцію з наявністю частих шлуночкових екстрасистол та пароксизмів шлуночкової тахікардії, зареєстрованих під час ЕКГ-моніторингу на 1-й день NSTEMI, тяжкістю анатомічного ураження коронарних артерій, визначених за даними коронарографії та рівнем ST2 у плазмі, встановленим на 1-й день госпіталізації. Подібні закономірності виявили в субшкалах 2, 4, 5. Субшкала 6 виявила кореляцію лише з наявністю частої шлуночкової тахікардії. Субшкали 3 і 7 не виявили кореляції з досліджуваними параметрами. Висновки. Встановлено, що підвищений рівень ST2, гемодинамічно значущі ураження коронарних артерій та наявність гострих аритмій у ранній період NSTEMI суттєво впливають на показники якості життя, визначені за шкалою MIDAS-35. Вплив на процеси ремоделювання та стратегія раннього інвазивного лікування у пацієнтів з NSTEMI не тільки знизять імовірність розвитку ускладнень, але й покращать якість життя цієї категорії пацієнтів.