ЗМІНИ ВМІСТУ МАКРОЕЛЕМЕНТІВ У КІСТКАХ СКРОНЕВО-НИЖНЬОЩЕЛЕПНОГО СУГЛОБА ПРИ ЙОГО ДІАБЕТИЧНОМУ УШКОДЖЕННІ - Гнатюк, М. С.; Рубас, Л. В.; Татарчук, Л. В.; Цицюра, Р. І. (Медична та клінічна хімія, 2021)
Вступ. Ушкодження суглобів у хворих на цукровий діабет є досить частим ускладненням. Особливості макроелементного складу скроневої кістки і нижньої щелепи та структурні зміни скронево-нижньощелепного суглоба при цукровому діабеті вивчено недостатньо. Мета дослідження – вивчити особливості макроелементного складу скроневої кістки та нижньої щелепи при діабетичній артропатії скронево-нижньощелепного суглоба. Методи дослідження. За допомогою атомно-абсорбційного спектрального аналізу досліджено вміст макроелементів (кальцію, фосфору, магнію, натрію), відношення вмісту кальцію до вмісту фосфору в скроневій кістці та нижній щелепі 45 лабораторних статевозрілих білих щурів-самців, яких поділили на 3 групи. До 1-ї групи входили 15 інтактних практично здорових тварин, до 2-ї – 15 щурів з місячною діабетичною артропатією скронево-нижньощелепного суглоба, до 3-ї – 15 тварин із двомісячною вказаною патологією. Із суглоба, скроневої кістки та нижньої щелепи виготовляли також гістологічні мікропрепарати, на яких визначали відносні об’єми ушкоджених хондроцитів, синовіоцитів, у кістковій тканині – відносні об’єми остеобластів та остеокластів. Проводили кореляційний аналіз між досліджуваними морфометричними показниками та вмістом макроелементів. Цукровий діабет моделювали шляхом одноразового внутрішньочеревного введення стрептозотоцину фірми “Sigma” в дозі 50 мг/кг. Кількісні показники обробляли статистично. Результати й обговорення. При діабетичній артропатії скронево-нижньощелепного суглоба диспропорційно та нерівномірно зменшується вміст фосфору, кальцію, магнію, вміст натрію збільшується у кістковій тканині скроневої кістки і нижньої щелепи. Встановлено, що у скроневій кістці вміст кальцію при місячній діабетичній артропатії скронево-нижньощелепного суглоба зменшився на 4,8 %, а в нижній щелепі – на 8,8 %, при двомісячній артропатії досліджувані показники змінилися, відповідно, на 8,6 та 11,6 % (р<0,001), фосфору – на 10,0, 15,4, 14,7 і 18,9 % відповідно. Вміст магнію у скроневій кістці при місячній діабетичній артропатії зменшився на 6,1 %, а в нижній щелепі – на 11,4 %, при двомісячному перебізі змодельованої патології – на 15,8 та 21,8 % відповідно (р<0,001). Вміст натрію у скроневій кістці та нижній щелепі за досліджуваних експериментальних умов збільшувався. При змодельованій гіперглікемії суттєво змінювалося відношення Са/Р, що залежало від тривалості діабетичної артропатії та домінувало в нижній щелепі. Висновки. Діабетична артропатія скронево-нижньощелепного суглоба призводить до нерівномірного, диспропорційного зменшення вмісту кальцію, фосфору, магнію і збільшення вмісту натрію у скроневій кістці та нижній щелепі. Найвиразніший дисбаланс між вмістом досліджуваних макроелементів виявлено при двомісячній діабетичній артропатії скронево-нижньощелепного суглоба та в нижній щелепі. Дисбаланс макроелементів у скроневій кістці й нижній щелепі при експериментальному цукровому діабеті впливає на порушення процесів хондрогенезу, мінералізації та остеогенезу.