ДОСЛІДЖЕННЯ ЗМІН БАР’ЄРНОЇ ФУНКЦІЇ КЛІТИННИХ МЕМБРАН ПРИ РАКУ ГОРТАНІ - Суховєєв, О. В.; Бурлака, Ю. Б.; Гринь, Н. В.; Вовк, А. І.; Верьовка, С. В. (Медична та клінічна хімія, 2021)
Вступ. Зміни бар’єрної функції клітинних мембран при раку гортані (РГ) призводять до метаболічних і функціональних порушень, які недостатньо вивчено. Мета дослідження – вивчити характер взаємодії мембран еритроцитів зі спіновими зондами як індикатор змін бар’єрної функції мембран при раку гортані. Методи дослідження. Зразки від 40 пацієнтів з РГ II і III стадій та 20 здорових осіб досліджували методом електронного парамагнітного резонансу, використовуючи зонд AdTEMPO. Мікров’язкість мембран еритроцитів визначали за часом кореляції обертальної дифузії (τeff) і зниженням інтенсивності сигналу спектра радикала. Визначали вміст молекул середньої маси в плазмі крові й еритроцитах і розраховували коефіцієнт розподілу між протеїнами плазми крові та глікокаліксом еритроцитів. Сорбційну ємність еритроцитів оцінювали за кількістю неабсорбованого метиленового синього. Результати й обговорення. Встановлено, що при РГ ендогенна інтоксикація пацієнтів характеризується надлишковим накопиченням загального пулу молекул середньої маси як у плазмі крові, так і в глікокаліксі еритроцитів. Сорбційна ємність еритроцитів при обох стадіях РГ була знижена порівняно з контролем. Найбільш значне зменшення τeff спостерігали до відмивання еритроцитів через 5 хв після введення зонда. Уповільнення τeff через 60 хв відзначали тільки при II стадії РГ. Після відмивання еритроцитів при II стадії РГ через 5 хв після введення зонда τeff перебував на рівні контрольних значень і значно зменшувався при III стадії порівняно з контролем. Інтенсивність сигналу спектра радикала у зразках хворих на РГ обох стадій до і після відмивання еритроцитів у середньому в 1,5 раза була вищою, ніж у контрольній групі. Висновки. Встановлено, що у хворих на РГ ендогенна інтоксикація характеризується надлишковим накопиченням загального пулу молекул середньої маси як у плазмі крові, так і в глікокаліксі еритроцитів, активацією катаболічних процесів у плазмі, перерозподілом молекул середньої маси між пулом протеїнів еритроцитів, що відповідає II стадії ендотоксикозу. Показано зниження сорбційної ємності еритроцитів, що є проявом патологічних змін поверхневої функціональної активності мембран еритроцитів. Підтверджено ефективність зонда AdTEMPO для оцінки мікров’язкості мембран еритроцитів у пацієнтів з РГ.