ЗНАЧЕННЯ М-ХОЛІНОРЕЦЕПТОРІВ У ЗМІНАХ ОКСИДАТИВНИХ ПРОЦЕСІВ ПРИ РОЗВИТКУ АДРЕНАЛІНОВОГО УШКОДЖЕННЯ МІОКАРДА У ВИСОКО- ТА НИЗЬКОСТІЙКИХ ДО ГОСТРОЇ ГІПОКСИЧНОЇ ГІПОКСІЇ ЩУРІВ - Denefil, O. V.; Yaroshenko, T. Ya. (Медична та клінічна хімія, 2021)
Вступ. У зв’язку з розвитком гіпоксії, при більшості патологічних станів стає необхідним вивчення індивідуальної реактивності організму. Мета дослідження – оцінити роль холінергічної регуляції про- й антиоксидантної системи в гомогенаті серця високо- та низькостійких до гіпоксії (ВГ, НГ) щурів-самців при адреналіновому ушкодженні міокарда (АУМ). Методи дослідження. Досліди виконано на ВГ і НЕ безпородних щурах-самцях масою 180–220 г. Адреналінове ушкодження міокарда викликали адреналіном (1 мг/кг), дослідження проводили через 24 год після ін’єкції. Впливали на М-холінорецептори карбахоліном (0,4 мкг/кг) і атропіну сульфатом (1 мг/кг). У серці визначали концентрацію дієнових кон’югатів (ДК), ТБК-активних продуктів (ТБК-ап), активність супероксиддисмутази (СОД), вміст вітаміну Е (віт. Е). Результати й обговорення. У контрольній групі (К) активність СОД, вміст віт. Е були вищими у НГ тварин. При АУМ відзначали зростання концентрації ДК у ВГ щурів, вмісту ТБК-ап – у ВГ і НГ, активності СОД – у ВГ. Різниці між ВГ і НГ тваринами не спостерігали. Після введення карбахоліну, порівняно з К, збільшилися концентрація ТБК-ап, активність СОД, вміст віт. Е. При АУМ на фоні використання карбахоліну вміст ТБК-ап у ВГ щурів був меншим, ніж після введення карбахоліну, не відрізнявся від такого в К, а у НГ тварин – залишався вищим, ніж у К. Активність СОД, вміст віт. Е у ВГ і НГ щурів перевищували значення К та АУМ, а у ВГ тварин – також показники після введення карбахоліну. Різниці між ВГ і НГ щурами не було. Після введення атропіну, порівняно з К, у ВГ тварин зріс вміст віт. Е, у НГ – ТБК-ап і віт. Е. При АУМ на фоні використання атропіну збільшилася концентрація ДК у ВГ і НГ щурів, ТБК-ап – у НГ. У ВГ тварин вміст ТБК-ап був на рівні К. Висновки. Розвиток адреналінового ушкодження міокарда залежить від резистентності до гіпоксії та холінергічної регуляції організму. Стимуляція М-холінорецепторів сприяє активації антиоксидантної системи, обмежує розвиток оксидантного стресу, а їх блокада спричинює реалізацію оксидантних механізмів у НГ щурів, збільшує різницю в перебізі АУМ між ВГ і НГ тваринами.