РОЛЬ БІОХІМІЧНИХ ПОРУШЕНЬ У РОЗВИТКУ ЕТАНОЛОВИХ ФІБРОЗУ І ЦИРОЗУ ПЕЧІНКИ У ВИСОКО- ТА НИЗЬКОЕМОЦІЙНИХ ЩУРІВ - Kostiuk, O. A.; Denefil, O. V. (Медична та клінічна хімія, 2021)
Вступ. Надмірне вживання алкоголю є поширеним соціальним лихом, що спричинює незворотні зміни в організмі. Мета дослідження – оцінити стан про- й антиоксидантної системи у крові та гомогенаті серця високо- і низькоемоційних (ВЕ, НЕ) щурів-самців при етанолових фіброзі та цирозі печінки. Методи дослідження. Досліди виконано на 96 ВЕ і НЕ безпородних щурах-самцях віком 5,5–6 місяців. Тварин поділили на 3 групи: контрольна (К); етаноловий фіброз (ЕФ); етаноловий цироз печінки (ЕЦ). Емоційність визначали за методикою “відкрите поле”. У сироватці крові (сир) та гомогенаті серця (гом) визначали активність супероксиддисмутази (СОД), каталази (Кат), вміст дієнових (ДК), трієнових (ТК) кон’югатів, шиффових основ (ШО), ТБК-активних продуктів (ТБК-ап), у сироватці крові – пероксидазну активність крові (ПАК), вміст церулоплазміну (ЦП). Результати й обговорення. У К у ВЕ тварин, порівняно з НЕ, був меншим вміст ДК, ТК, ТБК-ап, більшим – вміст ШО. При ЕФ та ЕЦ усі показники у ВЕ і НЕ щурів зросли і були вищими у ВЕ тварин. У К у ВЕ щурів ОМП370 і ОМП430 були більшими у сир, меншими – в гом. При ЕФ та ЕЦ вони зросли (крім ОМП370 у сир ВЕ тварин). У сир ВЕ щурів ОМП370 були більшими. При ЕЦ, порівняно з ЕФ, ОМП370 у сир були меншими у ВЕ і НЕ тварин, а в гом – більшими в НЕ щурів. При ЕЦ, порівняно з ЕФ, ОМП430 були меншими у сир НЕ тварин. У К активність СОД була вищою в НЕ щурів. При ЕФ вона зросла, більше у ВЕ тварин, але залишалася вищою в НЕ щурів. При ЕЦ зросла більше у ВЕ тварин і була вищою в гом. При ЕЦ, порівняно з ЕФ, активність СОД була більшою. Активність Кат у сир у К була вищою в НЕ щурів. При ЕФ вона збільшилась і була вищою у ВЕ т варин. При ЕЦ зростала більшою мірою у ВЕ щурів і не залежала від емоційності. При ЕЦ, порівняно з ЕФ, активність Кат була більшою. Вміст ЦП у сир був вищим у ВЕ тварин. При ЕФ та ЕЦ він зріс, більше у НЕ щурів. Різниці у вмісті ЦП при ЕФ та ЕЦ у ВЕ тварин не спостерігали, в НЕ щурів вищі значення відзначали при ЕЦ. При ЕФ у ВЕ тварин вміст ЦП залишався більшим. У К ПАК була вищою в НЕ щурів; зросла при ЕФ та ЕЦ (більшою мірою). При ЕЦ ПАК була вищою у ВЕ тварин. Висновки. Етанолові фіброз і цироз печінки у щурів викликають ушкодження організму за оксидаційним механізмом. Інтенсифікація ПОЛ більш виражена при цирозі у сироватці крові та гомогенаті серця високоемоційних тварин.