ВПЛИВ ШОЛОМНИЦІ БАЙКАЛЬСЬКОЇ НА РІВЕНЬ МАКРО- ТА МІКРОЕЛЕМЕНТІВ У ЩУРІВ ПРИ АДРЕНАЛІНОВОМУ СТРЕСІ - Shkurashivska, S. V. (Медична та клінічна хімія, 2019)
Вступ. Стрес і його наслідки є серйозною проблемою для здоров’я сучасної людини. Проводять інтенсивний пошук способів зменшення навантаження на організм. Незважаючи на застосування препарату шоломниці в клінічній практиці, недостатньо з’ясованими залишаються його метаболічні ефекти. Мета дослідження – оцінити вплив екстракту шоломниці байкальської на рівень есенціальних елементів – Кальцію, Магнію, Купруму та Цинку в щурів з адреналіновою моделлю стресу через різні проміжки часу. Методи дослідження. Для моделювання адреналінового стресу тваринам двічі внутрішньом’язово вводили 0,18 % розчин адреналіну гідрохлориду з розрахунку 0,05 мг/кг маси тіла. Добова доза препарату шоломниці для щура становила 0,3 мл/кг, вводили перорально за 30 хв до ін’єкцій адреналіну. Тварин було поділено на такі групи: I – контрольні, яким вводили 0,9 % NaCl; II і IV – тварини, яким двічі вводили адреналін з інтервалом в 1 год; III і V – щури, яким двічі вводили адреналін з інтервалом в 1 год та екстракт шоломниці байкальської за 30 хв до ін'єкції адреналіну. Забір матеріалу здійснювали через 30 хв та 24 год. Вміст адреналіну визначали колориметричним методом, вміст Купруму, Цинку, Магнію, Кальцію – за допомогою атомно-адсорбційної спектрофотометрії. Результати й обговорення. Отримані результати свідчать про розвиток дисмікроелементозу в організмі експериментальних тварин за умов адреналінового стресу, що супроводжувався перерозподілом макроелементів – Кальцію та Магнію і мікроелементів – Купруму та Цинку в крові й печінці. Такі зміни рівня есенціальних елементів мали істотний вплив на регуляцію метаболічних процесів та рівень адреналіну. Застосування препарату шоломниці перед введенням адреналіну зумовило зростання рівня Кальцію, Купруму в крові та печінці порівняно з контрольною групою і тваринами, які не отримували препарату. Рівень Магнію характеризувався різнонапрямленими змінами залежно від терміну спостереження. Вміст Цинку перебував у межах значень контрольної групи та знижувався відносно адреналінових груп. Висновок. Отримані результати досліджень вказують на те, що екстракт шоломниці байкальської за умов адреналінового стресу сприяє підтриманню гомеостазу есенціальних елементів – Кальцію, Магнію, Купруму та Цинку.