Вуглецеві нанотрубки – перспективи застосування та ризики для здоров’я - Letniak, N. Ya.; Korda, M. M. (Медична та клінічна хімія, 2016)
У статті проведено аналіз наявних літературних даних щодо основних властивостей вуглецевих нанотрубок як одного з найважливіших наноматеріалів. Акцентовано увагу на тому, що вуглецеві нанотрубки відкривають нові можливості для біологічного та медичного застосування: візуалізація молекулярних, клітинних і тканинних структур; створення біосенсорів та електродів на їх основі; цільова доставка різноманітних речовин; променева і фототермічна терапія. Показано, що залежно від шляху введення в організм та дози вуглецеві нанотрубки є потенційно небезпечними для людського організму. Наявна на сьогодні незначна кількість досліджень у цьому напрямку вказує на те, що наноматеріали можуть бути токсичними. Тому перспективи широкого застосування зумовлюють необхідність продовження досліджень щодо особливостей їх впливу на здоров’я людини.