Зміна показників гуморального імунітету при впливі різних типів запальної реакції у тварин із гастродуоденітом - Bondarchuk, V. I. (Медична та клінічна хімія, 2016)
На основі експериментального дослідження вивчено зміни показників циркулюючих імунних комплексів та різних класів імуноглобулінів у крові тварин із гастродуоденітом при різних типах запальної реакції. Як свідчать результати проведеного дослідження, в піддослідних тварин відзначають виражені порушення гуморального імунітету. В крові відмічають підвищення кількості імуноглобулінів та циркулюючих імунних комплексів. Найбільші зміни було виявлено у тварин з гіперергічним типом запальної реакції, найменші – з гіпоергічним, зміни у тварин з нормергічним типом займали проміжне місце.